mr_magic Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Uzywam (_linuxa_ → Linuksa) ORT od paru lat (rh 7 slackware i inne) zainstalowalem sobie fedore 5 i codziennie cos jest nie tak a to evolution zginol a to nie chcialo sie gnome do konca odpalic... no a teraz to juz zbaranialem nie moge zamontowac cdrom -ow (z lini polecen idzie) w momencie kiedy wkladam cd wyskuje komunikat You are not privileged to mount the volume nawet jako root! moze jakies sugestie jak to rozwiazac... to moj fstab chociaz mysle ze to nie fstab LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 /dev/sda10 /data1 ext3 rw,auto,users 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 /media ntfs users,rw,auto,umask=0 0 0 /dev/hdb /mnt/cdrom auto users,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hda /mnt/cdrecorder auto users,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Uzywam (_linuxa_ → Linuksa) ORT od paru lat (rh 7 slackware i inne) zainstalowalem sobie fedore 5 i codziennie cos jest nie tak a to evolution zginol /dev/hdb /mnt/cdrom auto users,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hda /mnt/cdrecorder auto users,exec,noauto,managed 0 0 Wstaw na próbę # uruchom (lub przeładuj) system i spróbuj trochę było o tym narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 W FC 5 nie trzeba dopisywać cd-romów do fstaba. Wystarczy mieć odpalony demon hal i on będzie automatycznie montował napęd po włożeniu cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 no chyba że się chce korzystać z cedegi Pozdro PS. Ja sobie tak ustawiłem: /dev/hdc /mnt/cdrom iso9660 ro,noexec,nosuid,nodev,noatime,users,utf8 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makary Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 Witam No oki wszystko pięknie mam zamatowany w fc4 CD'ROM ale jest z nim taki problem że mogę otworzyć szufladkę napędu *(jeśli jest w nim płytka) tylko przez polecenie wysuń żadne przyciski na napędzie nie działają gdzie leży problem ?? A mój fstab /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Pozdrawiam Makary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 Tak to ma działać bo najpierw trzeba płytkę odmontować. Było gdzieś jakieś obejście polegające na zmienianiu czegoś w /proc. Jak znajdę to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi