exbros Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 Nie wiem czy to cos Ci pomoze, ale jak dla mnie to dziwnie wygladaja te Twoje dyski sda i sdb... Kto Ci je partycjonowal??? Nie masz na nich partycji podstawowych (nie liczac partycji rozszerzonej ktora jest tez partycja podstawowa aczkolwiek innego typu...), a jedynie partycje rozszerzone i dyski logiczne... - na sda masz partycje rozszerzona sda1 (ktora jest przy okazji aktywna), oraz jeden dysk logiczny sda5 zajmujacy cala przestrzen w partycji rozszerzonej... - na sdb masz partycje rozszerzona sdb1 (aktywna, j.w.), i w niej utworzone dwa dyski logiczne sdb5 oraz sdb6 Taka konfiguracja moze byc i prawdopodobnie bedzie przyczyna problemow z bootowaniem z ktoregokolwiek z tych dyskow, wiec moze ten nieszczesny uklad partycji jest tez przyczyna Twoich problemow? Co prawda nigdy nie slyszalem zeby nie bylo to z jakichkolwiek powodow niedozwolone, ale - IMHO - wyglada dziwnie. Jesli mozesz, to zarchiwizuj dane i zmien podzial dyskow sdx na cos bardziej standardowego - czyli co najmniej jedna partycja podstawowa ("prawdziwa", nie rozszerzona...) i dopiero po niej rozszerzona z dyskami logicznymi. A tak dokladnie rzecz ujmujac, ze wzgledu na ilosc tych Twoich partycji optymalny podzial to: jedna podstawowa partycja na sda (sda1) zajmujaca caly dostepny obszar i dwie partycje podstawowe na sdb (sdb1, sdb2) dzielace dostepny obszar wedle Twoich potrzeb, chyba ze jast jakies wytlumaczenie uzywania tylko partycji rozszerzonych, ale ja go nie znajduje... @jaro33 - * na pewno oznacza partycje aktywna, ale jesli partycja aktywna jest partycja rozszerzona a nie podstawowa (w dokladnym tego slowa znaczeniu) to i tak wiekszosc bootloaderow sobie z nia nie poradzi... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 @jaro33 - * na pewno oznacza partycje aktywna, ale jesli partycja aktywna jest partycja rozszerzona a nie podstawowa (w dokladnym tego slowa znaczeniu) to i tak wiekszosc bootloaderow sobie z nia nie poradzi... Ja akurat więcej miałem za szczerzeń . Ale po napisani wykasowałem bo nie byłem pewien , zostawiłem tylko to co 100% mogło powodować problemy . Nie wiem ( bo się nie znam ) jakiś RAID X się nie zrobił z tymi partycjami rozszerzonymi ? /dev/sdb1 * 2 9729 78140160 f W95 Ext'd (LBA) ta 2 zwróć na to uwagę - co to jest ? Jeszcze czegoś takiego nie widziałem (cieniutki jestem ) tak jak mówisz flaga oznacza boot a naprawdę jest to partycja rozszerzona @exbros co "+" oznacza ? brak go na sdb jak możesz to odpisz co znaczy plus Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
du-gy Napisano Kwiecień 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 jak miałem fc4 to problemu nie było extra sie montowała fat i ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 jak miałem fc4 to problemu nie było extra sie montowała fat i ntfs Jako root w konsoli: tail -f /var/log/messages mount -t vfat /dev/sdb6 /mnt/sdb6 sprawdź umask - w fstab - tu są prawa zapisu itp Należało by jeszcze sprawdzić , 1) labele 2) czy nie zmieniałeś rozmiaru partycji po instalacji , TU pewnie jest błąd (ale lepiej wykluczyć tą opcję ) 3)pewnie się powtórzę ale czy możesz na tej partycji zapisać – usunąć obojętnie co M$ 4)sprawdź poprawność systemu plików pod Windows >> defragmentacja + scandisk chciałby to rozwiązać bo aż mnie ciekawi ( miałem problemy z dyskiem ale zawsze je rozwiązałem ) Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi