R_Przemek Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Witam Zainstalowałem modem tak jak w opisie do którego jest link na stronie głównaj w newsach. jeśli wpisuje polecenia modprobe pppoatm pppd call ueagle-atm to wyskakuje mi not command ale jeśli przy logowaniu na konta userów nie zaloguje się na normalnego (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT tylko na root-a to polecenia te działają.... a przecież jeśli trobie to ze zwykłego usera to pisze "su root" i podaje hasło. (i na bank się to zatwierdza, bo mogę ingerować we wszystkie pliki, co na zwykłym koncie jest niemożliwe) a 2 moje pytanie odnosi się pliku /var/run/ppp/resolv.conf w którym powinny być dnsy a po każdym restarcie komputera nie ma ich tam i musze za każdym razem je wpisywać od nowa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 moze musisz zalogowac sie jako su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vesa Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Jak napisałem w 4 komentarzu na stronie głównej: Jeśli naprawdę po odpaleniu pppd nie ma DNSów w resolv.conf: Usuń tego symlinka /etc/resov.conf i zastąp go zwykłym plikiem resolv.conf - nie bedzie więcej się nadpisywał. Ale, skoro masz wpisaną opcję usepeerdns to przy każdym połączeniu pppd automatycznie pobierze adresy DNS i wpisze do /var/run/ppp/resolv.conf .. dlatego tego pliku się nie edytuje ręcznie. Ja mam ciut inaczej, bo wszystkie opcje mam wpisane w /etc/ppp/options (a nie /etc/ppp/peers/ueagle-atm i /etc/ppp/chap-secrets) i wystarcza tylko przy starcie odpalić pppd bez opcji i bez modprobe (np z rc.local) Mój plik /etc/ppp/options: plugin pppoatm.so 0.35 user [email protected] password hasło defaultroute noipdefault noauth usepeerdns mtu 1492 persist Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 skoro usepeerdns nadpisuje ten plik to pozbyłem się tego. a w pliku /var/run/ppp/resolv.conf DNS-y wpisałem ręcznie i już wszystko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi