samba Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Mam czysty nowy HD 250GB SATA.Chciałbym sformatować go na ext2 tylko nie znam poleceń na FC3 do formatowania a wolałbym uniknąć trenowania na serwerze gdzie mam bardzo ważne dane więc wpadłem na pomysł aby sformatować go spod windows i tu pytanie Jakim programem mogę sformatować hd na ext2 na windzie? Ewentualnie czy jest jakiś prosty najlepiej graficzny program na FC3 do formatowania? Prosze o pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 yum install qtparted potem odpalasz poleceniem qtparted i masz bajkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Jak wpisałem yum update nazwa porgramu to wywaliło mi [root@SERWER2 ~]# yum install qtparted Setting up Install Process Setting up Repos http://ftp.rhnet.is/pub/fedora/3/i386/os/r...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: HTTP Error 404: Not Found Trying other mirror. base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files base : ################################################## 2622/2622 updates-re: ################################################## 910/910 Parsing package install arguments No Match for argument: qtparted Nothing to do Z jakiego repozytorium korzystasz? Znacie jakiś program pod windows do formatowania ext2? HELP!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Dla Windows najlepszy jest- Partition Magic 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 cholera ja ju ż nie pamiętam jak to było pod FC3, ale weź może poczytaj faq: http://faq.fedora.pl/fc3/ tam powinny być adresy repo. chmm tym bardziej że fedora 3 przestała być już oficjalnie wspierana bo wyszła już piątka. A jak nie znajdziesz to: http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...r.i386.rpm.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Masz tu jeszcze jeden link do QTparted: http://dag.wieers.com/packages/qtparted/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Dzięki zainstalowało mi się bez porblemów musiałem tylko jeszcze jakieś progsreiserfs.rpm doinstalować i qtparted działa. Jednakże mam pewne obawy czy ten program dla FC3 (bo taką wersję zainstalowałem) nie skaszani mi czegoś na innych dyskach.Mam serwer z 2 HDD w raidzie 1 sprzętowo SATA. Reszta dysków jest po prostu montowana. Czy ten program nie będzie mieć problemów z dyskiem o wielkości 250Gb??Jakie są ograniczenia co do partycji dla linuksa i dla systemu plików ext2? Bo np dla NTFS są przewidziane maxymalne partycje których wielkości nie wolno przekroczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Czy ten program nie będzie mieć problemów z dyskiem o wielkości 250Gb?? Używanie takich programów jak Partition Magic to czyste samobójstwo, natomiast programy pokroju QTparted czy Gparted też są mocno przeze mnie odradzane. Bardzo często się wieszają, pozostawiając dziwnie sformatowane dyski. Konsola (fdisk + mkefs) na wszystko zaradzą. O ile się orientuję ext3 obsługuje tylko partycje do 4TB włącznie, natomiast jajko 2.6 16 TB, więc raczej Twój dysk nie będzie dla systemu problemem. W gruncie rzeczy programy typu *parted korzystają z "konsolowych poleceń", więc dla nich wielkość partycji nie gra właściwie żadnej roli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi