sierszen Napisano Kwiecień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 Witam Mam taki pewnie dla was prosty problem lecz ja sie męczę juz 2 dni! Mam Fedora5 i mam na niej skonfigurowany serwer DHCP i on działa bez problemu na eth0 "dostaje" internet i na F5 dziala przez eth1 udostepniam go na kompa z Windowsem. W sieci wyszukałem skrypt dotyczacy konfiguracji ipconfig który wyglada następująco: echo "1">/proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -F iptables -t nat -F modprobe ip_conntrack modprobe ip_conntrack_ftp modprobe ip_nat_ftp iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport ssh --tcp-flags ALL SYN -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -m limit --limit 12/minute -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 113 -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable iptables -A FORWARD -s 192.168.0.0/16 -i eth0 -j DROP iptables -A FORWARD -s ! 192.168.1.0/24 -i eth1 -j DROP iptables -A FORWARD -i eth1 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE po wpisaniu go linijka po linijce w terminal wszystko jest ok na windzie jest internet. mam pytanie jak, gdzie i co dodac aby uruchamial sie przy starcie servera. Mam nadzieje ze dosc dokładnie opisalem mój problem! Pozdrawiam Sorki i dzieki juz sobie poradzielm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 mialem fc4 i watpie zeby w fc5 to zmienili. jak to wszystko raz juz wklepiesz to zapisz to przy pomocy polecenia: iptables-save > /etc/sysconfig/iptables aczkolwiek nie polecam tej opcji. zrob tak: stworz sobie jakis plik np tak: cd /root touch mojfirewall chmod gou+x ./mojfirewall mcedit mojfirewall teraz wklep tam ten swoj skrypt. ale bez tego mojego zapisywania (wyzej). potem wyedytuj plik rc.local (/etc/rc.d/rc.local) i na jego koncu wpisz: /root/mojfirewall zapisz zmiany & zamknij i juz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 Po wklepaniu tego wszystkiego co podales: # service iptables save # chkconfig --level 345 iptables on Rozwiazanie z rc.local nie jest specjalnie dobre, gdyz sciana wstaje juz po podniesieniu interfejsow siecowych (rc.local wykonywane jest jako ostatnie podczas uruchamiania). a co odnosnie ip_forward: to w pliku /etc/sysctl.conf dopisz linijke: net.ipv4.ip_forward = 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 ee ale z zalozenia serv restartuje sie rzadko. pozatym niewielka jest roznica w czasie. no a wszelkie zmiany robi sie duuuzo latwiej ze skryptu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi