Czyki Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Zmagam się z nim już trochę czasu... Interesuje mnie logowanie się do serwera jako jakiś user np. jasio. Miałby on dostep do jakiegoś katalogu np. /home/jasio/ftp_public i nigdzie indziej! Miałby prawo do zapisu też, Udao mi się odpalić serwer, logowałem się, ale dając polecenie cd / mogłem dostać się do katalogu / !!! To nie jest dobre. postępowałem wg instrukcji: postaw se eftepa czy normalne, że nie udaje się uruchomić serwera z pliku vsftpd.conf o takij treści: # dla demona eftepa nopriv_user=vsftp ftp_username=ftp secure_chroot_dir=/usr/share/empty # na razie nikogo nie wpuszczamy anonymous_enable=NO local_enable=NO ?? Może mi ktoś podesłać swojego confa? Takiego, żebym pozmieniał userów i katalogi? Z góry dziękuję za pomoc. Aha. Mam Fedorę 5 ppc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 hmm tzn jesli zalezy Ci zeby nikt nie mogl wyjsc poza jakis katalog to moze chroot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martee Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 do ustawienia tego zeby userzy nie wychodzili poza swoj katalog domowy sluzy opcja chroot_local_user = YES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Tutaj sprawdź: ftp://vsftpd.beasts.org/users/cevans/unta...-2.0.4/EXAMPLE/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czyki Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 (edytowane) Dzięki bardzo za pomoc, troszke jaśniej się robi w mojej łepetynce. Odpaliłem serwer anonymous z przykładu: # Standalone mode listen=YES max_clients=200 max_per_ip=4 # Access rights anonymous_enable=YES local_enable=NO write_enable=NO anon_upload_enable=NO anon_mkdir_write_enable=NO anon_other_write_enable=NO # Security anon_world_readable_only=YES connect_from_port_20=YES hide_ids=YES pasv_min_port=50000 pasv_max_port=60000 # Features xferlog_enable=YES ls_recurse_enable=NO ascii_download_enable=NO async_abor_enable=YES # Performance one_process_model=YES idle_session_timeout=120 data_connection_timeout=300 accept_timeout=60 connect_timeout=60 anon_max_rate=50000 Jak będę miał jeszcze chwilkę, to rozbuduję go troche. Chcę, żeby anonymous mógł tylko pobierać, natomiast user systemowy jasio mógł do tego zapisywać w katalogu /home/jasio/ftp Dziękuję wszystkim za pomoc. / Co może stać na przeszkodzie? Mam dostęp z sieci lokalnej a z Internetu już nie :/ Kolejną sprawą jest logowanie userów systemowych (dodam jeszcze, że zmodyfikowałem plik konfiguracyjny). Nie mogę się zalogować podając hasło systemowe :/ login failed rozłączony hasło na 100% jest dobre! Edytowane Kwiecień 10, 2006 przez Czyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi