Tuudi Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Panowie mam dość lamerski problem. Mianowicie, wszędzie w FAQ czy innych poradnikach pisze, zeby skompilować program należy wpisać (./install, make etc...). Tyle, ze ja nie mam zielonego pojecia gdzie mam to wpisac i co z tym zrobić. Rozpoakowałem archiwum w sroku mam w cholere plików ( w tym configure i install) co mam dalej zrobić? Proszę o radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Faktycznie lamerskie pytanie Spox. Odpalasz sobie terminalik (albo przechodzisz na którąś konsolę). Wchodzisz do katalogu w którym rozpakowałeś źródełka i klepiesz ./configure To polecenie sprawdza czy masz wszystkie zależności jakich wymaga ten pakiet i dostosowuje go do twojego systemu. Jeśli okaże się że masz wszystkie zależności (co się (_żadko_ → rzadko) ORT zdaża - zwykle czegoś się nie ma i trzeba doinstalować, stąd się wzięły systemy zażądzania zależnościami takie jak yum w fedorze i emerge w gentoo) to klepiesz make a jak się make skończy to make install i już. w pliku INSTALL w katalogu z rozpakowanymi źródłami jest opis instalacji. Oczywiście to wszystko najlepiej robić z roota Ale tak swoją drogą to co ty chcesz instalować z source'ów pod Fedorą? Lepiej poszukać rpm'ów (no chyba że nie ma). Choć oczywiście umiejętność kompilacji programów się przydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuudi Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Czegos nie rozumiem. W konsoli musze chyba podać lokalizacje folderu? Czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaLeC Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 rozpokowałeś jakieś archiwum do katalogu powiedzmy arch wchodzisz do katalogu tego cd arch jak juz w nim jesteś piszesz su -l podajesz hasło dla roota dalej piszesz ./configure po tym make i na końcu instalacja czyli piszesz make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Czegos nie rozumiem. W konsoli musze chyba podać lokalizacje folderu? Czy jak? Możesz ją podać, a możesz także być w tym folderze i wykonać powyższe polecenia. Polecenia ./configure, make wykonuje się z konta zwykłego usera, a polecenie make install z konta roota(su -). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuudi Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Kurde. Nie ma wała. Wpisuje [root@xxx ~]# cd xxy bash: cd: xyzNie ma takiego pliku ani katalogu ps. xyz to jest przykład /edit 1 Ps. Już mam dzięki edit 2 Teraz mam taki problem [root@hostko dsniff-2.3]# ./configure creating cache ./config.cache checking for gcc... no checking for cc... no configure: error: no acceptable cc found in $PATH Jakieś propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomad Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 trzeba zainstalowac kompilator gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Mogłeś przy instalacji systemu dać całą sekcję programowanie bez KDE, GNOME, MONO i X. Wtedy byś mógł prawie wszystkie programy tekstowe skompilować ... Jeszcze jedno, nie mogę pojąć po co ludzie kompilują coś. Fedora Extras, Livna, Freshrpms są tak obszerne, że nie widzę sensu kompilacji czegokolwiek do systemu, tym bardziej jeśli się nie zna na systemie i programowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuudi Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Ściagnołem gcc i cos poszło dalej... (Dzięki Wam za to) Ale teraz coś nowego na końcu: checking for Berkeley DB with 1.85 compatibility... configure: error: Berkeley DB with 1.85 compatibility not found Co tym razem powinienam zassać ? edit/ Spoko juz scigam DB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Osobiscie nie polecam kompilowania a tym samym instalowania oprogramowania z poziomu uzytkownika root. Zakladasz sobie w swoim katalogu domowym folder np: mkdir src Nastepnie rozpakowujesz tam zrodla i czytasz README, INSTALL (ktorego zawartosc jest generowana automatycznie w wiekszosci przypadkow) nastepnie: ./configure --prefix=${HOME} (tym samym ustalasz katalog nadrzedny dla instalowanego programu (jego pliku wykonywalnego, wygenerowanych bibliotek i innych danych). make make install (w tym wypadku nie potrzebujesz juz konta root) Wiaze sie z tym jednak pewniem problem. A mianowicie moze sie zdarzyc, iż podczas uruchamiania programu program nie bedzie w stanie odnalezc wymaganych bibliotek. Wowczas najlepszym i jedynym rozwiazaniem jest dopisanie do np: .bashrc takich inf. sciezka do bibliotek export LD_LIBRARY_PATH="${HOME}/bin:$LD_LIBRARY_PATH" tutaj domyslnie zostanie zainstalowana binarka i dzieki temu uruchomisz ja normalnie z powloki, bez koniecznosci podawania pelnej sciezkei (lub np: w Gnome po wybraniu ALT [F2]) export PATH="${HOME}/bin:$PATH" dla podrecznikow man export MANPATH="${HOME}/share/man:$MANPATH" Kiedy juz tak koniecznie musisz cos budowac ze zrodel, to moze rowniez warto zainteresowac sie pakietami SRPM, tam poszukac plikow .spec i ... - ale to juz temat na inna rozmowe Warto jeszcze zapoznac sie tym artykulem: http://www.linuxfocus.org/Polish/December2...rticle360.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuudi Napisano Kwiecień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2006 Do prawidłoewgo działania programu sa jest potrzebny Berkeley DB. [root@hostko630user108q30555 ~]# yum install Berkeley DB Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/5] livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates [2/5] updates 100% |=========================| 951 B 00:00 core [3/5] core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 macromedia [4/5] macromedia 100% |=========================| 951 B 00:00 extras [5/5] extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 102 kB 00:03 updates : ################################################## 343/343 Added 7 new packages, deleted 0 old in 0.74 seconds primary.xml.gz 100% |=========================| 870 kB 00:30 extras : ################################################## 2428/2428 Added 35 new packages, deleted 15 old in 4.59 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: Berkeley No Match for argument: DB Nothing to do I tez sciglem arviwum z neta [root@hostko630user108q30555 db-4.4.20]# dist/configure checking build system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking host system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking if building in the top-level or dist directories... yes configure: error: Berkeley DB should not be built in the top-level or dist directories. Jakiś pomysl jak to zainstalować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 1. Co to za program? 2. ./configure --help > info 3. less info - zobacz dostepne opcje kompilacji 4. ./configure 2> log.conf - np.: 5. less log.conf - poszukaj "bolaczek" 6. Daj sobie spokuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Do prawidłoewgo działania programu sa jest potrzebny Berkeley DB. [root@hostko630user108q30555 ~]# yum install Berkeley DB Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/5] livna 100% |=========================| 951 B 00:00 updates [2/5] updates 100% |=========================| 951 B 00:00 core [3/5] core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 macromedia [4/5] macromedia 100% |=========================| 951 B 00:00 extras [5/5] extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 102 kB 00:03 updates : ################################################## 343/343 Added 7 new packages, deleted 0 old in 0.74 seconds primary.xml.gz 100% |=========================| 870 kB 00:30 extras : ################################################## 2428/2428 Added 35 new packages, deleted 15 old in 4.59 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: Berkeley No Match for argument: DB Nothing to do Jakiś pomysl jak to zainstalować ? # yum install db4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuudi Napisano Kwiecień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Dam pytanie z innej beczki, zeby juz nowego tamatu nie zaśmiecać. Jak zaistalowac Javę na FC5 64 bit. Szukałem na forum a le jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2006 Jest repo z pakietami z Java, ale niestety nie dla FC5 (powinno dzialac). http://www.jpackage.org/rpm.php?id=3366 To jest repo non-free - w tym wypadku nie obejdzie sie bez sciagniecia pakietu javy ze strony Sun`a (jaki pakiet masz sciagnac dowiesz sie z pliku java-1.5.*.spec juz po wykonaniu srodowiska i zaistalowaniu java-1.5.0-sun-1.5.0.06-1jpp.nosrc.rpm). Instalacja nosrc.rpm i budowa Javy odbiedzie sie w Twoim katalogu domowym - konta root uzyjesz jedynie do zaistalowania juz zbudowanego finalnego pakietu RPM: Opis stworzenia srodowiska do budowania pakietow SRPM masz tutaj: http://www.jpackage.org/rebuilding.php Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi