slavcio80 Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Stworzyłem FTP (vsftpd), chodzi ładnie i fajnie tylko na anonimowych . Do pliku vsftpd.conf dołożyłem parametr user_config_dir=/etc/vsftpd_user_conf/user Jak skonfigurować plik user, chodzi mi o hasła dla użytkownika i prawa dostępu do katalogów PROSZ O POMOC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Hasła dla userów są takie same, jak do systemu, jako że na vsftpd używa się kont systemowych. Jeżeli chcesz mieć możliwość logowania userów systemowych, to w /etc/vsftpd musisz mieć coś takiego: local_enable=YES write_enable=YES local_umask=022 chroot_local_user=YES Dzięki temu userzy systemowi będą mieli dostęp do swoich katalogów domowych i pozostaną w nich zamknięci. Będą też mogli uploadować pliki. Opis innych funkcji z configa masz fajnie opisany tutaj → http://linio.terramail.pl/vsftpd.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavcio80 Napisano Kwiecień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 Właśnie nie zabardzo mi sie widzi by systemowi się logowali. Chodzi mi bardziej o użytkowników zewnętrznych, którzy by mieli przydzielone hasła i dostęp do odpowiednich katalogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi