justdoit Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 Witam mam pytanie czy jest jakas mozliwosc zebym uruchomil serwer za NAT? Szczegoly: - siec osiedlowa czesciowo bezprzewodowa, pozniej po kablu - siec jest 'komercyjna' wiec nie mam mozliwosci wplywania na administratora - ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 Skoro nie mam mozliwosci wplywania na administratora to nie masz szans na przekierowanie portów, a co za tym idzie ewentualny serwer byłby dostępny tylko z lanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justdoit Napisano Kwiecień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 tak tez myslalem....a chyba szanse na forwarding w normalnej komercyjnej ofercie sa bliskie zeru prawda? szczegolnie ze chcialem tylko wlasciwie sie pobawic (nauczyc sie stawiac itp.) serwerkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 jak dla mnie jest jeszcze szansa ratunku- hamachi ten program tworzy wirtualny LAN przez internet i nie potrzeba forwardingu. i takim czyms robisz takie cos masz inny komputer ustawiasz na nim w iptables ze caly przychodzacy idzie na IP twojej maszyny w hamachi nie sprawdzalem, to czysta teoria, ale powinna zadzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justdoit Napisano Kwiecień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 no kurcze troche to skomplikowane, chyba nie do konca zrozumialem idee...?? moze masz jakies informacje na ten temat dokladniejsze bo nie chce mi sie wierzyc, ze nikt wczesniej nie mial tego problemu. Z tego co wiem to ten program tworzy sieci prywatne, wiec zeby ktos mogl wejsc na moj serwer tez musi miec ten program. A moze cos w stylu no-ip.com by zadzialalo (choc to chyba tylko dla tych z dynamicznym IP)? Z gory dzieki za poswiecony mi czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 nie, nic nie zadziła, jesteś za NATem, w takim wypadku tylko przekierowanie portów albo reverse-proxy (oba za zgodą i przy pomocy administratora) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi