Skocz do zawartości

Metacity

bun_cyk_cyk

Rekomendowane odpowiedzi

Po zaktualizowaniu yumem FC5 zniknely mi metacity. Wygląda to TAK.

Jakieś pomysły jak to naprawić ?

Cześć Konrad.

Wreszcie zarejstrowałeś się! smile.gif

Dodam, że robiłem u niego "yum grupinstall "GNOME Desktop Enviroment",

i nie pomogło ;-)

u mnie było to samo, ale szczerze sie tym nie przejąłem bo zainstalowałem KDE i i chyba zostane przy tym.

co do rozwiązania problemu: Zuk87 zasugerował u mnie usunięcie zawartości folderów .gnome i .gnome2.

można jeszcze wywalić wszystko z .themes i .metacity

zaznaczam, że tego nie próbowałem smile.gif tylko sugeruję smile.gif

EDIT: usunąłem to co wypisałem u góry ;] problem zniknął (tzn jest metacity), ale jak łatwo sie domyślić zniknęło również pare innych rzeczy (tapeta musiała gdzieś tam być bo mam biały ekran).

nie wiem czy ktoś ma ochotę na eksperymenty (ja nie) ale wystarczy sprawdzić co usunąć (może tylko zawartośc metacity?), żeby nie zostać z niczym.

chyba, że do czegoś dojdę, to dam znać.

Po zaktualizowaniu yumem FC5 zniknely mi metacity. Wygląda to TAK.

Jakieś pomysły jak to naprawić ?

Na świeżym użytkowniku również? Wydaje mi się że przez moment też tak miałem, tylko nie pamiętam dobrze jak to rozwiązałem (bo miałem jednoczesnie również inne problemy) ale na pewno można. smile.gif

Taki problem z metacity może powodować SELinux i jakieś sterowniki dla karty graficznej, np. dla fglrx wystarczy zmienić kontekst plikom poleceniem:

chcon -t texrel_shlib_t /usr/lib/ati-fglrx/libGL.so.1 /usr/lib/ati-fglrx/libGL.so.1.2 /usr/lib/ati-fglrx/libaticonfig.a /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_dm.a /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_dm.so.1 /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_dm.so.1.0 /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_gamma.a /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_gamma.so.1 /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_gamma.so.1.0 /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_pp.a /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_pp.so.1 /usr/lib/ati-fglrx/libfglrx_pp.so.1.0 /usr/lib/xorg/modules/dri/atiogl_a_dri.so /usr/lib/xorg/modules/dri/fglrx_dri.so /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so

Głównie chodzi o ten plik: /usr/lib/ati-fglrx/libGL.so.1 i jego zależności.

Wystarczy popatrzeć co wywala konsola i dmesg.