dawidson Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Witam, Już próbowałem prawie chyba wszystkiego mam problem z wyswietlaniem polskich znakow w mysql oraz wpisywania danych przez phpadmina Wszystko ustawilem i tak po wpisaniu są krzaki czy ktos mi moze pomoc przejrzalem juz wszytkie chyba fora oczywiscie mam ustawione w phpadminie latin2 we wszystkich tabelach bazy itd. wersja mysql 5.0.18 php 5 phpadmin 2.8.0 Problem polega jak przez phpadmina wrzuce do bazy to wstawia znaki zapytania dzieki. character_set_client | latin2 | | character_set_connection | latin2 | | character_set_database | latin2 | | character_set_results | latin2 | | character_set_server | latin2 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/ | | collation_connection | latin2_general_ci | | collation_database | latin2_general_ci | | collation_server | latin2_general_ci | Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Criminator Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Witam; Nie tylko ty borykasz się z tego rodzaju problemem. Ja poddałem się po kilku dniach walki i doszedłem tylko do tego, że powyższa nieprawidłowość występuje tylko w najnowszych wersjach mysql i phpmyadmin. Nie mam czasu, by dochodzić co jest nie tak i dlatego wróciłem do starszych wersji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT komus sie to udalo ustawic bo juz z tym walcze od 3 dni. i nic najgorsze jest to ze zapisuje od razu do bazy ze znakami zapytania. Jak to kurcze zrobic. Dzieki za jakiekolwiek sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 ... zajrzyj >> Doc << od fragmentu zaczynajacego sie od: $cfg['DefaultCharset'] napis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Juz wszystko dziala napisze troszke prosze sprostowanie bledow. Dotyczy polskich czcionek : php 5.1.2.2 mysql 5.0.18 phpmyadmin 2.8.0 Aby wszystko dzialo przez phpmyadmin nalezy ustawic zmienne: plik konfiguracyjny phpmyadmin; $cfg['DefaultLang'] = 'iso-8859-2'; $cfg['Lang'] = 'pl-iso-8859-2'; $cfg['DefaultCharset'] = 'iso-8859-2'; W tedy w phpadminie dostaniemy System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2); Oczywiscie zmieniamy system połaczeń na latin2-general-ci Należy zmienic system porównywania połaczeń w wszystkich tabelach bazy na latin2 - general-ci; Po tym w phpmyadmin mamy wszystko kodowane w latin2 (iso-8859-2) Aby dane były wyświetlane na naszych www prawidlowo przy kazdym polaczeniu nalezy ustawic system kodowania mysql_query ('set names latin2'); Oczywiście uzytkownik kozystajacy z bazy musi miec odpowiednie uprawnienia do nadania set names latin2; (tego nie sprawdzilem ale na wszelki wypadek tak zrobilem) I teraz powinismy sie cieszyc ogonkami w naszej bazie na naszych stronach. Dzieki za sugestie oraz podam materialy skad korzystalem: www.webhelp.pl www.mysql.com oraz phpmyadmin dokumentacja. Mam nadzieje ze komus sie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi