Skocz do zawartości

Www / Ftp / Dns ?

XVito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam małe pytanie odnośnie dużego problemu.

Razem z kolegą zajeliśmy sie małym biznesem na allegro. Coby ładnie to wyglądało zdjęcia i graficzki w wykorzystane w ofertach allegro umieszczone zostały na zewnętrznym serwerze i "ciągniete" były właśnie z niego. Przyznam że sporo było tych zdjęć i najprawdopodobniej przekroczyliśmy określony limit (a może po prostu nie doczytałem i hotlinkowanie było zabronione). W każdym bądz razie działało piknie, do momentu... Przestało działać a administracja serwera chce mamone za więcej.

I tu moje pytanie. Chiałbym zrobić taki właśnie serwer (???) na starym/małym P 200MMX - 2G HDD - 192 RAM, tylko po to, żeby pliki graficzne i CSS wczytywało i żebym mógł sie tam dostać z zewnątrz przez ftp. Źdźbło jestem i dlatego pytam, czy niezbędne bedzie postawienie serwera APACHE ( scared.gif ), czy da sie jakoś bez rozlewu krwi, bo postawienie APACHE i innych www "troche" przerasta moją wiedze...

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Jeżeli chcesz tylko wklejać linki do zdjęć, to apache wystarczy. Jeżeli łączyłbyś się po ip, to DNS raczej nie byłby IMO potrzebny, a jeżeli chcesz wrzucać pliki na serwer, do którego masz troche daleko, to ftp też się przyda. Ewentualnie zamiast ftp możesz wysyłać pliki po ssh wykorzystując np. program winscp3 [na winde].

Postawienie vsftpd [ftp] jest bardzo proste. Nawet prostrze od apache'a. Zresztą poszukaj na forum, bo było.

No nie. Jak chcesz tylko wyświetlać obrazki z tego serwera, to sam apache jest Ci potrzebny. Ftp jest zbędny, bo mozesz je sobie np. po sieci wrzucać [o zdjęcia mi chodzi].

Przykładowo, jeżeli na aucji chcesz wyświetlić obrazek pod adresem http://twoj.ip/katalog/obrzek.png, to musisz mieć apache'a. Wtedy wklejasz go do kodu html tak samo, jakbyś linkował obrazek do innego serwera. Jeżeli np. chciałbyś komuś udostępnić do ściągnięcia jakąś paczkę spakowaną rarem, to zapodajesz linka http://twoj.ip/paczka.rar. On sobie klika, ściąga i jest gites.

Apache nie ma wygórowanych wymagań ;-)

Mając jakieś lekkie X'sy [icewm, fluxbox] mozna to nawet z trybu graficznego zrobić [znaczy z konsoli w trybie graficznym ;-)]

Tylko pojemność tego dyzia mnie troche martwi. Bo Fedora troche go tam potrzebuje wink.gif