R_Przemek Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Jak odinstalowywać programy wcześniej zainstalowane z paczek *.rpm, albo *.tar.gz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 ... jak kompilowales ze zrodel (tar.gz) to jest duze prawdopodobienstwo, iż wszystko "wyladowalo'' w /usr/local/* badz /opt/*, a co do *.rpm Wiki i man rpm, az do znudzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Jak kompilwałeś ze źródeł, to teraz musisz mieć te źródła ( ), jak nie masz to targasz jeszcze raz, potem w katalogu z nimi wpisujesz ./configure i przy nim to, co tam dopisałeś [jeżeli to zrobiłeś ;-) ], czyli wszelakie --prefix=xxx itp. Jak się skończy, to wydajesz make uninstall [nie zawsze dziala, więc dlatego używa się gotowych paczek ;-) ]. Co do paczek rpm, to rpm -e <paczka>*, czy yum remove <paczka>. *dawno nie używałem rpm'ów, więc ego -e nie jestem pewien. Sprawdz w wiki, faq, man rpm czy gdzie tam to pisze :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 może sprobuj yum'em? nie wiem czy ręcznie instalowane program też wywala. yum erase nazwa_programu damn! czyżby lszk znowu mnie wyprzedził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 yum erase nazwa_programu damn! chyba: yum remove <nazwa> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graceb Napisano Kwiecień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 Najprościej to: menu/System/Add/Remove software Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi