aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Witak wszystkim mam problemik zainstalowalem karte wifi ale nie moge znalesc czegos co by mi wyszukala w eterze sieci bezprzewodowych czy ktos moglby mi napisac jak to ogarnac system na FC5 na Gnomie dzieki i pozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montresol Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Sa jakies graficzne narzedzia (NetworkManager czy cos). Sprobuj jednak z konsoli: su - iwlist scan Pozdrawiam, montresol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Witak wszystkim mam problemik zainstalowalem karte wifi ale nie moge znalesc czegos co by mi wyszukala w eterze sieci bezprzewodowych czy ktos moglby mi napisac jak to ogarnac system na FC5 na Gnomie dzieki i pozdrawiam !!! FC5 nie wiem ale już nie ma kwifimanager iwlist ra0 scan ra0 to mój interfejs jeszcze mogą być wlan0 , eth0 ra0 Scan completed : Cell 01 - Address: 0000000000000 Mode:Managed ESSID:"nazwa" # iwconfig pokaże interfejs Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 [root@fedora ~]# iwlist wifi0 scan wifi0 Interface doesn't support scanning. fajnie by bylo miec te kwifimenager ale nie moge nigdzie tego znalesc a chyba to bylo w fc4 ?? chyba ze to pod KDE ?? a pod gnome cos innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 [root@fedora ~]# iwlist wifi0 scan wifi0 Interface doesn't support scanning. wifi0 nie podoba mi się pokaż iwconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 [root@fedora ~]# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wifi0 no wireless extensions. ath0 IEEE 802.11b ESSID:"" Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:50 dBm Sensitivity=0/3 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=0/94 Signal level=-95 dBm Noise level=-95 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 sit0 no wireless extensions. [root@fedora ~]# iwlist ath0 scan ath0 Interface doesn't support scanning : Invalid argument ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Srodowisko >> Administracja>>sieć >> zakładka - sprzęt tutaj musisz dobrze skonfigurować =====================================EDIT No i widze że kanał (channel jest na ) więc nie znam się za bardzo na plikach konfiguracyjnych ale posiadałem wiedzę na którym kanale moja sieć pracuje i jak się nazywa iwconfig ra0 channel 2 man iwconfig z rate też dopisywałem ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 wiez co w zakladce sprzet widac 1 Nvidia > karta seciowa ( od razu juz byla zaladowana przez system ) 2 Atheros Communication Typ Ethernet Urzadzenie Wifi0 a w zakladce urzadzenia jest tylko skonfigurowany tylko lan przy probie dodaniu urzadzenia w tej zakladce w opcjach polaczenie bezprzewodowych nie ma sterownika tzn nie wykrywa urzadzenia dopiero po wejsciu w urzadzenia ethernet widac modul atheros i wtedy przechodzi jako zwykla sieciowka nie ma opcji ssid czy kanal opcje dostepne to tylko pozyskanie ip poprzez dhcp lub statycznie troszke to dziwne w fc4 po zainstalowaniu modulu madwifi wszystko jak na dloni zostalo pokazane urzadzenie samo sie podmontowalo i ten menager byl od razu wszystko poszlo zadzwiajaco gladko a tutaj zonk !!! co robie zle ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 ? To są głębiej ukryte rzecz , po edit // Srodowisko >> Administracja>>sieć >>// podałem Tobie komendy konsolowe do wpisywania , jedyny minus że pewnie należy je wpisać w pliku przy uruchomieniu kompa , sory że edytowałe ale zaważyłem u siebie literówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Spróbuj z Network Manager który jest standardowo instalowany z Gnome pod FC5. Opis jak uruchomic znajdziesz Tutaj a strona projektu jest Tutaj Pozdrawiam! Dodane: jest to całkiem ładny i funkcjonalny aplet który pokazuje stan sieci zarówno WiFi jak i wired (i umożliwia jej kontrolowanie) na tacce systemowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 wiecie co chyba zle moje karta dziala dzieki tym networkmenage swietnie mi sieci wykrywa ale polaczyc sie juz do mojej antenki nie chce co tu zrobic ?? modul madwifi byl instalowany z repezytorium livna wiec sam sie ladnie zainstalowal + nowy kernel 2.6.16-1.2080_FC5 moze cos zle zrobilem ?? w administracja > sieci tak jak pisalem wyzej w zakladce Sprzęt widac dwie karty jedna Lan i druga Wifi to znaczylo by ze jest dobrze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 A masz w "administracja" - "Sieć" utworzone połaczenie WiFi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 wlasnie nie przy probie utworzenia nie ma modulu przy polaczeniach bezprzewodowych gdy wybieram polaczenie ethernetowe jest w spisie atheros i po zakonczeniu konfiguracji wychodzi na to ze pracuje jako wired nie wirless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Nie jestem pewien (uzywam ndiswrappera) ale spróbuj dodać (jezeli nie masz) w /etc/modprobe.conf taka linijkę: alias ath0 ath_pci po restracie Twoja karta powinna byc widoczna jako WiFi przy Tworzeniu połaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aphex Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 pomoglo !!!! musicie tu walnac opcje Pomogl !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi