tomis Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 [root@localhost tomis]# yum localinstall openh323-devel-1.15.3-1.386.rpm Loading "installonlyn" plugin Loading "fastestmirror" plugin Loading "changelog" plugin Setting up Local Package Process Cannot open file: openh323-devel-1.15.3-1.386.rpm. Skipping. Nothing to do [root@localhost tomis]# Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to oznacza - tzn czemu mi tego nie chce zainstalować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Jeżeli to jest to co dokładnie wpisywałeś u siebie (literka po literce) to brakuje tam właśnie jednej literki "i", powinno być wpisane tak: yum localinstall openh323-devel-1.15.3-1.i386.rpm Sam jestem jeszcze cienki w te klocki ale wydaje mi się że to powinno pomóc. Nazwę programu (tak jak napisałeś) wrzuciłem do Google i nic nie znalazł,a po poprawce już tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 [root@localhost tomis]# yum localinstall openh323-devel-1.15.3-1.386.rpm a jesteś w katalogu z paczką , w ścieżce nie ma argumentów czemu nie rpm -Uhv ... np: yum localinstall /usr/src/redhat/RPMS/i586/java-1.5.0-sun-* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 Teraz to ja już nic nie kumam. Pluł mi się o zależności, które ściągłem i chcę zainstalować a tu znowu zonk: [tomis@localhost ~]$ rpm -Uhv openh323-devel-1.15.3-1.i386.rpm błąd: Niespełnione zależności: openh323 = 1.15.3 jest wymagany przez openh323-devel-1.15.3-1.i386 [tomis@localhost ~]$ rpm -Uhv openh323-1.15.3-1.i386.rpm błąd: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000 [tomis@localhost ~]$ openh323 = 1.15.3 czy ktoś coś z tego rozumie?? sorki nie byłem zalogowany jako root. A z zależnościami poradziłem sobie poleceniem yum localinstall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 A z zależnościami poradziłem sobie poleceniem yum localinstall To znaczy że zrobione ? napisz co pomogło jaka komenda ? narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 tzn rpm -Uhv i upomina się o zależności, a yum localinstall sam sobie znajduje i instaluje. tylko musisz pościągać zależności i umieścić w tym samym katalogu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 paczki openh323 nie ma jeszcze na FC 5, jest tylko na FC 4, ściągnij sobie z repo FC 4 i zainstaluj. a opcja "rpm -Uvh" jest bardzo dobra, bo jeśli masz zainstalowaną już taką paczkę to sam rpm sprawdzi i jeśli instalowana jest nowsza to ją zainstaluje, jeśli taka sama to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi