!Ci Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Z gory chcialbym powiedziec, aby z tego postu nie wyszla zadna kryptoreklama, nie to jest moim zamiarem. Bardzo czesto pojawiaja pytania na temat konfiguracji partycji z systemem plikow NTFS. Chodzi mi oczywiscie o mozliwosc zapisu. Dzisaij przeczytalem ze w najnowszym Linux+ do plyty dolaczono program paragon ntfs(dajacy wlasnie takie mozliwosci). Takze kwestia legalnosci bylaby spelniona. Jedyny minus to taki (dlatego pisalem o czesciowym rozwiazaniu), ze sa to sterowniki zamkniete Tak jak wspomnialem nie chce tu reklamowac gazety, sam jej nie kupuje, a jedynie czytuje na uczelni. Widze po prostu, ze wiele osob potrzebuje rozwiazania problemu z NTFS. Taka metoda moglaby sie sprawdzic, chocby do czasu wydania calkowicie wolnych i w 100% dzialajacych sterownikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booba Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 A ja z góry uprzedzam, że jestem początkujący... co to znaczy, że są to "sterowniki zamknięte"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 to "sterowniki zamknięte"? Zazwyczaj komercyjne, do których nie ma publicznie udostępnionego kodu źródłowego. Mają to do siebie, że nie nadążają za rozwojem jądra, gdyż to nie jest kompatybilne wstecz. Lektura od gajownika http://wiki.fedora.pl/Hardware/BinarneSterowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Zazwyczaj komercyjne, do których nie ma publicznie udostępnionego kodu źródłowego. Mają to do siebie, że nie nadążają za rozwojem jądra, gdyż to nie jest kompatybilne wstecz. Lektura od gajownika http://wiki.fedora.pl/Hardware/BinarneSterowniki Dokladnie W tym przypadku jest to rozwiazane w ten sposob, ze gdy aktualizujemy sobie jadro, sterowniki te sie przebudowuje(kompiluje nowy modul, ktory zadziala z naszym nowym jadrem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Linux+ do plyty dolaczono program paragon ntfs(dajacy wlasnie takie mozliwosci). Takze kwestia legalnosci bylaby spelniona Mógłbyś coś więcej napisać o Paragon .. Bo na stronie nic nie jest opisane jaka postać rpm czy źródła , mam inną gazetkę jest tam Paragon ale pod Windows – a , a zaciekawiło mnie ten temat . Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Z tego co zauwazylem jesli chodzi o sama firme Paragon to zajmuja sie aplikacjami do zarzadzania wszelakimi systemami plikow, zarowno w systemie Linux jak i MS Nie jestem za polityka uzywania zamknietego oprogramowania, ale po prostu w tym przypadku widzialem mnostwo postow osob, ktore mialy problemy wlasnie z NTFS. Zazwyczaj sa to nowi uzytkownicy, dlatego tez uwazam ze jest to kolejna pozytwna rzecz, ktora moglaby zawazyc nad przejsciem na systemy z pod znaku pingwina. Same sterowniki tworza zamknieta calosc. Chcac miec mozliwosc ich uruchomienia na danym systemie, musimy zbudowac pewien modul, ktory bedzie wspolpracowal z aktualnie wykorzystywanym przez nas jadrem. Wymaga to jedynie zainstalowania pakietu kernel-devel(oczywiscie mowa tu o systemie FC). Tak jak wspomnialem wczesniej, zmiana do nowszej wersji kernela zmusza nas do rekompilacji modulu. Jesli zainteresowanie bedzie duze, mysle ze bede mogl napisac jakis krotki artykul odnosnie instalacji. Choc mozliwe, ze zostalo to juz przedstawione w gazecie. P.S. Po raz kolejny chcialbym podkreslic, ze nie jestem za instalacja zamknietych sterownikow, jako tego slusznego rozwiazania, chce jedynie dac mozliwosc osobom rozpoczynajacym, czy tez zmuszonym do uzywania partycji NTFS, chociaz do momentu wydania otwartych i stabilnych sterownikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 W 2007 roku ma wyjść jądro ze standarową obsługą zapisu na NTFS. Przeczytajcie sobie TEN artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 W 2007 roku ma wyjść jądro ze standarową obsługą zapisu na NTFS. Przeczytajcie sobie TEN artykuł. No tak ale to Mandriva , oni zamkną też z tego powodu iż mają jakieś konta srebrne, platynowe (odpłatne) i inne zrezygnowałem z nich dlatego że są nastawieni na komercję , u nich nawet nastąpił rozłam z tego powodu gość się zwolnił bo olewali Open , zamierza sam wydawać system na takich samych zasadach jak FC. A Suse też zawróciło .... z komercji i zrobili tak jak RH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Heh a na poczatku tego watku mialem napisac, zeby jeszcze ktos na pewniaka sprawdzil czy nie ma tam jakiegos haczyka w tej pelnej wersji. Otoz moze byc... chodzi o to ze moze sie nie kompilowac na jadrach od 2.6.15... i teraz pytanie czy ta wersja na plycie jest w jakis sposob zpatchowana czy umieszczaja na plytce taka wersje kiczowata... Jakby ktos mial stycznosc z tym niech mi podesle albo samemu sprawdzi. Ciekawy jestem czy rowniez w takim czasopismie mozna sie spodziewac dodatkowych informacji "drobnym drukiem".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi