marcintom Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 wiem ze to raczej nie to forum ale spieszy mi sie ogromnie to kod #include<iostream> using namespace std; class elem { char *imie; elem *nast; public: elem (const char *_imie, elem *_nast) { int i=0; char zero= 0; while ( _imie[i] != zero ) { cout << imie[i]; imie[i] = _imie[i]; i++;} imie[i] = 0; nast = _nast; } ~elem(){ }; }; int main() { cout << "0"; const char *z = "imie"; cout << "1"; elem x(z, NULL); return 0; Czemu to cholerstwo wywala naruszenie ochrony pamieci - roznych zeczy probowalem i nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koko Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Przede wszystkim musisz zaalokować pamięć, a w destruktorze powinieneś ją zwolnić. elem (const char *_imie, elem *_nast) { int i=0; // char zero= 0;// nie wiem po co to jest // tutaj alokujesz pamiec nastringa imie = new char[strlen(_imie) + 1]; //while ( _imie[i] != zero ) while ( _imie[i]) { //cout << imie[i]; imie[i] = _imie[i]; i++; } imie[i] = 0; nast = _nast; } ~elem(){ // tu dodałem delete imie; }; A w tym konstruktorze to mógłbyś zamiast tego żmudnego kopiowania znak po znaku użyć fukcji strcpy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi