Skocz do zawartości

Ograniczenie Rozmiaru Katalogu

matombo

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie LVM to świetna sprawa. Jeszcze zapomniałem wspomnieć, żeby unikać instalacji Windows na dysku z LVM, bo pierwsze co zwykle robi to... rozwalenie tablicy partycji.

//of//

Coś nie tak ja miałem LVM i Windowsa na dysku i mi chodziło , tylko że potem nie umiałem wejść na dysk z LVM przez liveCD , no fakt miałem prawidłowy podział z zachowanym 3+1 .

Tak że teraz po tym zdani aż poczekam i poczytam jak coś więcej będzie o tym systemie plików (nawet nie wiem jak to nazwać) może partycja rozszerzona dla Linuksa ?

Narka

Tak że teraz po tym zdani aż poczekam i poczytam jak coś więcej będzie o tym systemie plików (nawet nie wiem jak to nazwać) może partycja rozszerzona dla Linuksa ?

[ot]

LVM = Logical Volume Manager, czyli mniej więcej Zarządca Woluminów Logicznych. Byłem kiedyś na wykładze o tym tytule. Wykładowca kilka swoich partycji w laptopie podzielił na mniejsze partycje, po 4MB. Włożył klusz USB 1GB i też go tak podzielił. Później pokazywał, jak się tym zarządza - ze wszystkich tych malutkich partycji na różnych nośnikach zrobił jedną wielką partycję i nazywał ją "wirtualną partycją", rzadziej "partycją logiczną".