MC' Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Witam chcę sobie skompilować ze źródeł mc-4.6.1. Wiem że do tego mc wymaga zależniości GLib-2.6.4, który zkolei potrzebuje pkg-config-0.19. Moje pytanie jest następujące czy aby mc zadziałam wystarczy jak zrobię: 1.INSTALCJA PKG_CONFIG ./configure --prefix=/usr && make make install 2.INSTALACJA Glib-2.6.4 ./configure --prefix=/usr && make make install 3.INSTALCJA mc-4.6.1 ./configure --prefix=/usr && make make install I już ... czy też powinienem coś jeszcze zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 chcę sobie skompilować ze źródeł mc-4.6.1. Po co? Dla samego śmiecenia w systemie? Wiem że do tego mc wymaga zależniości GLib-2.6.4, który zkolei potrzebuje pkg-config-0.19. Nie chce mi się sprawdzać teraz, ale IMHO to sa minimalne wymagania. Dlaczego nie instalowac nowszych wersji tylko jakieś zabugowane starocie? 1.INSTALCJA PKG_CONFIG ./configure --prefix=/usr && Źle. Ręcznie kompilowanych programów nie powinno się w ogóle instalować do /usr bo będzie jeden wielki syf w systemie. Do tego jest /usr/local albo /opt → http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.html Wyeksporotwałeś poprawne zmienne CFLAGS i CXXFLAGS? Bez tego tak skompilowany program bedzie wolniejszy i mniej bezpieczny od tego z dystrybucji. Tak samo `make install' -- tylko ktoś kto nie dba o swój system będzie tak instalował programy. Powinno się zawsze robić pakiet RPM. Zamiast cudować wpisz lepiej: yum install pkgconfig 2.INSTALACJA Glib-2.6.4 To jest już bezsensowne. Przeciez masz w systemie glib. Wystarczy doinstalowac glib2-devel. Po co zawalać dysk tymi samymi bibliotekami? Jeśli nie zamierzasz korzystać z wersji z CVS-a i pomagać w rozwoju MC, to IMHO instalacja ze źródeł jest marnowaniem czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 <usunięte> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 rpm -i mc-4.6.1 jeszcze prościej można yum install mc Ale do tego jest potrzebny internet , bo z tego co pamiętam to nie masz @2jz_gte a potem należy aktualizacje robić , i tu przydadzą Tobie się opisy jak to robić z mini FAQ na pendrawie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9934 a dokładnie to Zainstaluj na kompie z netem yum-utils. I poczytaj o yumdownloader: http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumUti...lsYumdownloader Narka //edit// sory link się wywalił nie musisz kasować tamto też jest OK , tylko podałem żebyś więcej wiedział (może kiedyś się przydać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 hehe nie mam netu ale mam 3 płytę instalacyjną muachachacha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 hehe nie mam netu ale mam 3 płytę instalacyjną muachachacha Wiem że nie masz netu dlatego podrzuciłem Tobie małe info (może być pomocne) http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumUti...lsYumdownloader Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 @Gajownik & rpm inc ltd Tak wiem i gdybym to robił w fedorce albo innej pakietowej dystrybucji to mielibyście racje ALE... tak nie jest. Ponieważ sam sobie dłubie jeden własny system (ale nie tylko na 1 konkretny komputer więc ustawianie flag nie ma tu sensu ?) i mam zamiar go sobiie poszerzyć o kilka programów i dlatego chciałem się zapytać czy zwyczajne instalowanie po kolei (a właściwie od konca ) programów wymaganych przez program docelowy wystarczy aby ten docelowy dobrze zadziałał. Czy np nie trzeba ich jakoś podlinkoiwać czy coś. Tak na przykładzie chciałem pokazać o co mi chodzi .... i mam nadzieje że tym przykładzie ktoś kto się na tym zna będzie mi w stanie odpowiedzieć: Czy tak powinienem zainstalować MC czy też czegoś brakuje i tyle? P.S. Przepraszam że wcześniej się dokładniej nie wyłuszczyłem p.s.2 Źle. Ręcznie kompilowanych programów nie powinno się w ogóle instalować do /usr bo będzie jeden wielki syf w systemie. Do tego jest /usr/local albo /opt Tak ALE tylko przy dystrybucjach j mam swoje małe conieco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Tak ALE tylko przy dystrybucjach j mam swoje małe conieco obawiam sie ze bedzie to niedzialajace "male conieco" obecnie wiekszosc dystrybucji uzywa roznorakiego podejscia do pakietyzacji, nie ma praktycznie dystrybucji ktore sa z reki kompilowane, proponuje Ci abys oparl sie na jakiejs dystrybucji, a dopiero potem porywal sie na calkowicie wlasny projekt (bo czy on w ogole ma sens to nie wiem?) co do MC to proponuje poczytac Hoppke Repo - bo z tego co pamietam kompilacja i budowa tej paczki jest jednym z przykladow: http://dobremiasto.net/~hoppke/too_much_to...n/rpm/2_05.html poza tym gosciu buduje rowniez wlasnego linuksa i podobnie jak wiekszosc dystrybucji wymysli swoj sposob pakietowania - poczytaj sobie o tym co zrobil, na pewno Ci sie przyda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 obawiam sie ze bedzie to niedzialajace "male conieco" No i zonk bo już działa i to nawet w wersji live tylko chodzi mi o zwykły algorytm który przedstawiłem już w pierwszym poście .PRoszę nie spamujcie mi tu pakietowością tylko odpowiedzcie na pyatnie pakiety do llfs nie ma SENSU !!! ... Hopplke i mc hmm po raz n-ty nie interesują mnie rpm-y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi