gankaku Napisano Sierpień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 witam. czy ktos moze mi tu wkleic konfiguracje swojego klienta samby? mam komputer w sieci, w ktorej serwerami sa oczywiscie linuxy (DNS, serwer Smba, DHCP itd) ale w sieci pracuja same windowsy. no a ja postanowilem sobie zainstalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT i mam za swoje :-) niby wiem jak powinien wygladac plik smb.conf ale cos mi nie dziala. ja widze kompy a nikt nie widzi mnie. zatem jezeli ktos bedzie tak laskaw i wklei mi tu zawartosc klienta smb z dzialajacej maszyny to bede bardzo wdzieczny. dziekuje Przeniesione z działu Instalacja systemu FC2 gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Sierpień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 Witam np. [global] workgroup = sdi server string = Samba Server encrypt passwords = no map to guest = Bad User null passwords = Yes password server = None log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 domain master = No dns proxy = No ldap ssl = no idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 security = SHARE guest ok = yes [homes] comment = Home Directories writeable = yes browseable = No [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba printable = Yes browseable = No [Filmy] path = /mnt/dysk2/Filmy guest ok = yes [Ksiazki] path = /mnt/dysk1/Temp/Ksiazki guest ok = yes [Instalki] path = /mnt/dysk1/Temp/Instalki guest ok = yes Ja masz zamiar sam konfigurować a nie wychodzi ci edycja pliku, To zainstaluj narzedzie SWAT. Za jego pomocą konfigurujesz klięta samby poprzez strone www. Wystarczy wtedy w przeglądarce wpisać: http://localhost:901/ Masz dosteb do wszystkich opcji i pomoc do każdej po POLSKU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 A oto mój smb.conf. Działa mi zarówno uwspólnianie drukarki, jak i partycji ntfs. #======================= Global Settings ===================================== [global] workgroup = MSHOME server string = Fedora Core 2 hosts allow = 127. 192.168. printcap name = /etc/printcap load printers = yes printing = bsd guest account = nobody log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 security = SHARE socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 wins support = yes ;use client driver = yes #============================ Share Definitions ============================== idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 template shell = /bin/false password server = None guest ok = yes guest account = nobody winbind use default domain = no [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba browseable = yes public = no guest ok = yes printable = yes writable = no [ntfs0 RO] comment = /mnt/ntfs0 path = /mnt/ntfs0 public = yes writable = no create mask = 0765 [ntfs1] comment = /mnt/ntfs1 path = /mnt/ntfs1 public = yes writable = yes create mask = 0765 [ntfs2] comment = /mnt/ntfs2 path = /mnt/ntfs2 public = yes writable = tes create mask = 0765 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi