tedew Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 witam, mam kompa z FC1 i kompa z XP oba kompy wdzią się ( pingi działają ) jednak nie mogę z XP połączyć się z kompem z FC1 poprzez telnet lub putty np w putty dostaję komunikat : Network error: Connection reste by peer ??? pozdrawiam, tedew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 na kompie z FC pokaz wyniki: iptables -L -v nmap [twoje ip] ps ax | grep sshd cat /etc/sshd/sshd_config Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 jednak nie mogę z XP połączyć się z kompem z FC1 poprzez telnet lub putty putty to jest program, ps ax | grep sshd cat /etc/sshd/sshd_config telnet to nie ssh i wystarczy polecenie netstat -an | grep LISTEN zobaczysz usługim które działają na komputerze, poszukaj linii: tcp 0 0 0.0.0.0:23 0.0.0.0:* LISTEN (to jest telnet) tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN (a to jest ssh) ----- jeśli takich linii nie ma oznacza to, że żaden serwer nie jest uruchomiony spróbuj uruchomić poszczególne usługi /etc/init.d/telnet start /etc/init.d/ssh start jeśli nie masz takich plików oznacz to że nie masz zainstalowanych serwerów ssh,telnet doinstaluj je: apt-get install telnetd apt-get install openssh-server P.S. ja osobiście używam tylko ssh i nie instaluje serwera telnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedew Napisano Maj 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 witam, mam tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN odpalam putty - wybieram aby łączył się przez SSH , ale nie idzie pozdrawiam, tedew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 tak btw to sprawdz czy masz podpiete ssh pod port w /etc/services, ale to nie powinno byc problemem. i chcialem zobaczyc sshd_config (moze tam cos bedzie). pierwszy raz widze taki problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 spróbuj ściągnąć nowszą wersję putty, (niektóre starsze nie obsługują ssh ver2 i od razu zrywają połączenie) sprawdz czy z konfiguracją ssh jest wszystko w porządku, zobacz czy możesz nawiązać połączenie sam ze sobą (z serwera): ssh 127.0.0.1 oraz ssh adres_zew_serwera jeśli ssh 127.0.0.1 nie działa, oznacza to błędną konfigurację ssh, a jeśli ssh adres_zew_serwera nie zadziała to sprawdź czy ssh nie jest blokwoane przez firewalla P.S. i jeszcze sobie przypomniałem: czy wcześniej łączyłeś się z tym komputerem po ssh (lub z innym ale o takim adresie IP) może putty zapisuje gdzieś odcisk klucza i dlatego zrywa połączenie (coś jak known_hosts na linuksie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi