Skocz do zawartości

Kompilacja Kde

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o programy to standardowe kompilatory i narzedzie. Tutaj jest jedynie mala roznica jesli chodzi o przyszla, czyli 4 wersje menadzera, gdzie juz przechodza na cmake'a. Mozna o tym co nieco poczytac na listach mailingowych KDE.

Jak chcesz zobaczyc jakich wymaga bibliotek to sa rozne warianty, np. sprawdz rpm.pbone.net albo podejrzyj spec'a...

Tak na margienesie:

Po co?

Wlasiciwie tez sie zastanawiam... tongue.gif

A chciałem sobie pokompilować ze źródeł.

A taki mam kaprys na dzis ;P

Nie chce mi sie bawić w rpm.pbone.net itp.

Po prostu chciałem doszukać się jakich bibliotek potrzebuje i tyle.

Chciałem po prostu wszystko ze źródeł zrobić a tu klapa po potrzebnuje je wszystkie zależności a niegdzi ich nie ma;(

Dobry by był dokument czego potrzebuje do kompilacji. Tak jak readme czy install badź changelog.

No nic to bede musiał grzebac dalej;(

Ale jak znajdziecie coś to dajcie znac.

PS:

Nie interesuja mnie programy do kompilacji typu make i gcc to wiem ale proste biblioteki typu libpng i takie tam badziewia. Które po prostu wymaga do poprawnego i pełnego działania KDE;-)

a nie łatwiej:

yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)"

?

Tutaj jest jedynie mala roznica jesli chodzi o przyszla, czyli 4 wersje menadzera, gdzie juz przechodza na cmake'a.

A jaka to jest "w praktyce" różnica? No z tego co przeczytałem to będzie niezależny od kompilatora i bardziej między-platformowy, czyli co? Na Windowsie będzie KDE chodzić ;-)? Czy o inne platformy chodzi? Czy najważniejszy plus to po prostu uprośczenie procesu budowania KDE?

Czy ten projekt jest na licencji BSD-podobnej?

Czy opłaca się rezygnować z GNU Make? :>

Czy to działa razem z resztą GNU Build System? Czy coś innego mają?

Za pomoca yuma wlasciwie tez mozna sprawdzic czego sie potrzebuje, choc w tym wypadku jaki podales znajdzie chyba zaleznosci do wszystkich pakietow zwiazanych z KDE. W zasadzie do poprawnej pracy potrzeba tylko kdelibs oraz kdebase (a nawet to wydaje mi sie ze jakby sie uparl tylko na tej pierwszej udalo by sie odpalic aplikacje).

A jaka to jest "w praktyce" różnica? No z tego co przeczytałem to będzie niezależny od kompilatora i bardziej między-platformowy, czyli co?

Ogolnie sam cmake jest miedzy-platformowy tak jak piszesz, chociaz w tym przypadku nie jestem taki pewny czy akurat tutaj o to chodzilo glownie developerom KDE.

Czy najważniejszy plus to po prostu uprośczenie procesu budowania KDE?

Przede wszystkim o to. Tak jak pisza na grupie mailingowej zarzadzanie tak duzym kodem (chyba nie trzeba do tego nikogo przekonywac jesli chodzi o KDE) jest nie zmiernie trudnym zadaniem. Juz od pewnego czasu prowadzono tam dyskusje czy pozostac przy obecnym procesie tworzenia czy przesiasc sie wlasnie na cmake. Nie tak dawno podjeto decyzje o zmianie i od tej pory cala "zabawa" bedzie sie odbywala wlasnie z uzyciem nowego narzedzia.

TU masz przyklad bardziej szczegolowy zalet o jakich mowa. Takich postow jest tam naprawde duzo wiecej....

Czy ten projekt jest na licencji BSD-podobnej?

Ojjj niestety nie odpowiem na to pytanie - nie zglebialem sie zupelnie w tym temacie.

Czy opłaca się rezygnować z GNU Make? :>

Hehe to juz jest kwestia podejscia i pewnie danego projektu...

Czy to działa razem z resztą GNU Build System?

To stanowi osobny zestaw narzedzi... i nie wydaje mi sie zeby moglo wspolpracowac, choc moze sie i myle tongue.gif

Tylko pamiętaj ustawić jakieś konkretne flagi bo inaczej całe KDE będzie działać gorzej niż te z paczek.

A tak w ogóle jak lubisz kompilować to polecam Gentoo. Ustawisz odpowiednie flagi, wpiszesz jedno polecenie i skompiluje całe KDE razem z zależnościami. I jeszcze ta adrenalina jak coś się kompiluje cały dzień by się na końcu wywalić. biggrin.gif

Dzięki !Ci.

Poczytam jeszcze na ten temat. ;-)

Nie ma sprawy. Sam jestem zwolennikiem KDE, dlatego troszke mnie to interesuje. Ostatnio nawet wlasnie bawilem sie kompilacja nowej wersji. Bylo to bardziej na zasadzie zabawy, bo w obecnej wersji nie ma tam praktycznie nic co mogloby ucieszyc oka(sami developerzy przestrzegaja, ze na jakies konkretne efekty trzeba poczekac przynajmniej do konca roku).

Myslalem nawet nad pomoc w projekcie... myslalem tutaj zeby zglebic w duzym stopniu biblioteke QT i pomoc w przenoszeniu aplikacji na jej nowa wersje(mowa oczywiscie o QT4.x ), niestety nadmiar czasu mi nie sprzyja sad.gif