Adalbertus Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Cześć! Jak zmusić FF do ustalonego wybierania (kodowania) znaków (chodzi o ISO-8859-2). Bo w Konquerorze mogę ustawić, aby ręcznie wybierał system. Problem pojawił się po tym, jak opublikowałem na serwer www stronę wyedytowaną przez NVU i FF domyślnie ustawia mi tam kodowania na UTF-8; muszę ręcznie przestawiać. W konkim tego problemu nie ma - jak ustawie kodowanie, tak trzyma ustawienia, a w FF - niestety nie. Mogę ustawić mu listę kodowania, a i tak przestawi mi się po wejściu na stronę na UTF-8. Próbowałwem tez w notatniku ręcznie zmnienić HTML i zapisać kodowanie iso... niestety nie pomogło. Pozdrawiam i dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Podaj adres.. W konkim tego problemu nie ma - jak ustawie kodowanie, tak trzyma ustawienia, a w FF - niestety nie. Eee to znaczy co? Jak wysyłasz? A może nie możesz zmienić domyślnego kodowania czy jeszcze coś inngo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Firefox sam wybiera kodowanie zależnie od tego co wyśle mu serwer. Albo masz źle skonfigurowany serwer albo źle ustawiłeś kodowanie na stronie. Nie spotkałem też rozszerzenia, które wymuszałoby używanie danego kodowania na niektórych stronach (a czasem by się przydało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yen Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 nieco laickie pytanie, ale gdzie w ustawieniach serwera wybiera się jakie kodowanie powinien przesyłać? w kodzie strony postawionej na localu mam : <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" /> a ff i tak mi na siłę pokazuje to w utf-8 i sypie krzaczkami, jak ręcznie przestawię mu na iso to po przejściu na inną podstronę, tudzież odświeżeniu strony, mam ponownie utf-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xide Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 nieco laickie pytanie, ale gdzie w ustawieniach serwera wybiera się jakie kodowanie powinien przesyłać? Jesli kozystasz z Apache, to wyedytuj plik /etc/httpd/conf/httpd.conf. Odszukaj tam AddDefaultCharset UTF-8 i zamien na ISO-8859-2 i zresetuj serwer. Jesli kozystasz z PHP, to mozesz tez rowniez dodatkowo zmienic domyslne kodowanie w pliku /etc/php.ini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yen Napisano Styczeń 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2007 dziękuję, o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi