dawidson Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Witam, Czy da się tak zrobić aby uzytkownik mial tylko czesc komend dostepnych w konsoli np. nie chcialbym aby mogl uzywac users itp. ale mogl sobie kopiowac tworzyc dokumenty. Dzieki za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 hmm jailkit tylko mi przychodzi do glowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 1. możesz ograniczyć wykonywanie poleceń poprzez zabranie im praw wykonywania dla odpowiednich grup 2. możesz postawić środowisko chroot dla ssh i ograniczyć je do kilku poleceń 3. może jakaś powłoka z ograniczeniami? (ale tutaj nie przychodzi mi nic do głowy, jednak pare lat temu logując się telnetem do kki (taka firma, która udostępniała poczte i shella) dostawałem okrojoną wersję basha (miałem dostępne tylko około 20 poleceń ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi