Skocz do zawartości

Małe Pytanie O Wifi I Switch

edas

Rekomendowane odpowiedzi

1. Czy jeśli mam sieć lokalną i w niej switch to czy jemu jest przypisywany IP czy może tak jak hub?

2. jeśli ma IP to w kompach klienckich co przez niego łączą się do neta wpisywać gateway jako IP switcha czy IP serwera(kompa pełniącego rolę rutera i nie tylko)

3. czy AP ma IP?

Załóżmy że mam taką hipotetyczną sieć

net-->serwer-->switch -->klienty

to czy jakbym przerabiał na wifi to wyglądało by to tak

net-->serwer-->AP~~~~~~~(radio sobie leci ;D) klienty

? ogólnie chodzi mi o to czy AP pełni/może pełnić rolę switcha

1) Nie ma ip, no chyba że to jakiś zarządzany switch gdzie przez jego ip dostajesz się do panelu admina, tak czy inaczej nie ma to znaczenia.

3) Mój ma, i zapewne większość też, choć potrzebny jest głównie do administracji AP. Naogół jako gateway dla klientów mógłbyś wpisać IP AP, oczywiście po odpowiedniej konfiguracji AP.

AP może pełnić rolę switcha. Ostatecznie do jednego AP może się podpiąć wielu klientów i jakoś tym wszystkim musi zarządzać. Nic by to nie zmieniło gdyby między AP a serwerem wstawić switcha, tylko niepotrzebnie byś komplikował tongue.gif

net-->serwer-->AP~~~~~~~(radio sobie leci ;D) klienty

To wygląda całkiem sensownie i powinno działać bez problemu wink.gif

Moja sieć wygląda tak:

Net--->Router--->Hub--->AP~~~(wifi)~~~>Klienty wifi
                  |
                   ----->Klienty "kablowe"

Wszystkie klieny, zarówno kablowe jak i wifi mają jako gateway wpisany adres routera, zrezstą jako serwer dns też mają adres routera.

ad 1. tylko jeśli jest to hub/switch zarządzalny (np: Cisco Catalyst)

ad 2. wpisujesz tego, który pełni role routera, (jeśli masz switcha L3 to może on pełnić funkcje routera)

jako gatewaya wpisujesz adres IP serwera(robiącego za router), adres IP routera sprzętowego, lub adres IP odpowiednio skonfigurowanego switcha L3

(switche zarządzalne to drogie urządzenia (szczególnie switch L3 to wydatek rzędu kilku tysięcy zł)

3.

czy AP ma IP?

tak

ogólnie chodzi mi o to czy AP pełni/może pełnić rolę switcha

tak

Jeśli można , to ten sam temat ale widziany od strony klienta

1) Antena >> karta wifi PCI (tak znam stawienia i nawet trochę działanie )

2)(takie coś mnie interesuje) AP – ustawiony na tryb Ad-Hoc >> zwykła k. sieciowa

- gdzie poczytać o tym (PL) tzn. działanie ustawienia itp

w tym przypadku AP pracuje tylko dla mnie ? czy jako switch ? czy musi być ciągle zasilany (włączony) , jak z adresem

Ad-Hoc czym się różni od managed

i czy w tym drugim przypadku muszę konfigurować jakieś sterowniki na komputerze klienta , czy ta jest po prostu sygnał jak za switch'a

Narka

Moja sieć wygląda tak:

Net--->Router--->Hub--->AP~~~(wifi)~~~>Klienty wifi
                  |
                   ----->Klienty "kablowe"

a swoją drogą to nie lepiej zamiast hub'a dać switcha? hub generuje większy ruch w sieci niż switch

a mam jeszcze takie pytanko

jak to jest z zasięgiem jeśli np. ap ustawię u siebie w mieszkaniu to czy np. ci co są nademną będą mogli odbierać ? a jeśli nie to czy jest taka opcja że mam wbudowaną antenkę w ap i "robię" drugą antekę która jest podłączona kablem do ap i stoi w zupełnie innym miejscu i oba nadają ten sam sygnał?

a swoją drogą to nie lepiej zamiast hub'a dać switcha? hub generuje większy ruch w sieci niż switch

Tak wiem, ale akurat huba miałem za darmo, a sieć jest na tyle nieduża że nie ma to większego znaczenia.

jak to jest z zasięgiem jeśli np. ap ustawię u siebie w mieszkaniu to czy np. ci co są nademną będą mogli odbierać

U mnie w domku sygnał bezproblemu przebija się przez żelbetowy strop, przy mocy anteny ap ustawionej na 50%. Ale z tym trzeba trochę uważać, bo jak jestem piętro niżej bezpośrednio pod ap, to sygnał idze bardzo dobrze, ale jak już przejdę trochę w bok, to sygnał dość szybko słabnie, chociaż prawie nie ma miejsca gdzie by całkowicie zanikał. Ni i jeszcze treba pamiętać, że sygnał od komputera też musi dotrzeć do ap, ale z tym jakoś też nie mam problemu.

czy jest taka opcja że mam wbudowaną antenkę w ap i "robię" drugą antekę która jest podłączona kablem do ap i stoi w zupełnie innym miejscu i oba nadają ten sam sygnał?

Naogól antenki w ap nie są przymocowane na stałe, i da się je "przedłużyć" odpowiednim kabelkiem, choć zaznaczam, że nigdy czegoś takiego nie próbowałem. Czy da się kilka antenek wpiąć do jednego ap to nie wiem. Musisz zobaczyć ile złączy antenowych ma ap. Nie wiem czy funkcjonuje coś takiego jak rozgałęziacze w tym przypadku.