Melkor Napisano Maj 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 Witajcie! Mam taki mały, wręcz banalny problem. Jak mam skompilować program, przy użyciu gcc, gdy korzystam z biblioteki innej niż stdio.h. Wiem, że dla math.h trzeba dopisać -lm, a dla innych np. stdlib.h Domyślam się, że chodzi -l(i coś tam) pytanie co to jest (i coś tam)? Czy to jakiś skrót biblioteki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 Domyślam się, że chodzi -l(i coś tam) pytanie co to jest (i coś tam)? Czy to jakiś skrót biblioteki? Przełącznik -l mówi linkerowi aby skorzystał z biblioteki o podanej nazwie Składnia jest następująca -l(nazwa biblioteki) (l to jest małe L) (w linuksie biblioteka matematyczna nie nazywa się math tylko m, stąd lm ) Możesz też użyć opcji -L -L(ścieżka dostepu) - pozwala linkerowi dołączyć bibliotekę która znajduje się w innym katalogu niż domyślny. gcc -ltestowa test.c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melkor Napisano Maj 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 Ok. Dzięki. narazie wszystko chodzi . Coś mi się zdaje, że coś pokręciłem: pliki stdio.h, stdlib.h są częścią biblioteki standardowej, a nie osobnymi bibliotekami. Chociaż math.h też ma do niej należeć...no trudno. I może jeszcze jedno, czy te pliki nagłówkowe z biblioteki standardowej (i nie tylko) znajdują się w katalogu /usr/include ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 Coś mi się zdaje, że coś pokręciłem: pliki stdio.h, stdlib.h są częścią biblioteki standardowej, a nie osobnymi bibliotekami. Chociaż math.h też ma do niej należeć...no trudno. bo to jest tak: /usr/include - tutaj są pliki nagłówkowe bilbiotek /lib /usr/lib i ścieżki określone w /etc/ld.conf - tutaj są umieszczone biblioteki gdy odpalasz kompilator gcc to standardowo dołącza on bibliotekę libc inne trzeba dołączyć poprzez ich wskazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi