Zenek Rolnik Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Postępowałem wg wskazówek zawartych w FAQ: I coś chyba zrobilem nie tak Więc po instalacji uruchomiłem ponowanie i wybrałem nowe jadro podczasz startu i jak pisze w instrukcji UWAGA: Po zainstalowaniu nowego jądra, będziesz musiał(a) powtórzyć ten proces po uruchomieniu systemu z nowym kernelem. Wklepałem jescze raz to samo polecenie i uruchomilem ponowanie kompa. Włączam komputer chcę wejśc na partycje NFTS i dostaję komunikat Permission denied Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Jeśli dobrze rozumuje i z tego co czytam poprostu nie masz dostępu (uprawnień) do danych. Z jakiego konta odczytujesz te dane? Jak z innego niz root to ustaw uprawnienia dla innych użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 ja zawsze isntaluję sobie kmod-ntfs yumem i wszystko pięknie działa chociaż ja się na tym nie znam...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Dodaj do fstaba w linii montującej partycję ntfs opcję umask=xxx gdzie x to cyfry którym odpowiadają różne prawa dostępu. Na forum było niedawno wyjaśnione co która cyfra oznacza. Pamiętam tylko że umask=0 to prawa do zapisu i odczytu dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Ja niedawno wstawiałem fragment fstaba u mnie działający bez problemu. A tak ogólnie to problem z ntfs to przewija się na okrągło, nawet nie trzeba dużo szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Więc mam spróbować jescze raz Najpierw aktualizuje uruchamiam nowe jadro i jescze raz wpisuję : yum install kmod-ntfs (_acha_ → aha) ORT w liscie wyborów systemów mam nowe i stare jądro to ma tak zostać czy mozna usunąc To co napisał rafalzaq to czarna magia co dokładnie mam edytowac, wybaczcie ale to pierwsze kroczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Zenek zrób tak: zainstaluj kmod-ntfs w fodlerze mnt stwórz nowe foldery odpowiadające twoim partycjom windowsa (partycjom do których chcesz mieć dostęp) później jako root oczywiście dodaj do etc/fstab to: /dev/hda5 /mnt/NAZWA KATALOGU ntfs ro,umask=0222 0 0 pokażę ci jak wygląda mój fstab: /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/win_c ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/win_d ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda6 /mnt/win_e ntfs ro,umask=0222 0 0 *trochę się to rozjechało, ale myślę, że kojarzysz co i jak teraz tylko restart i będzie cacy a co do nowego/starego jaja to możesz sobie stare wywalić edytując etc/grubconf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 w fodlerze mnt stwórz nowe foldery odpowiadające twoim partycjom windowsa (partycjom do których chcesz mieć dostęp) Czyli tworzę foldery ale jak je nazywam bo własnie tutaj stoję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 nazywasz jak chcesz tylko sprawdź sobie w konsoli poleceniem fdisk -l jakie partycje dokładnie są windowsa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Czyli tworzę foldery ale jak je nazywam bo własnie tutaj stoję Jak chcesz - istotne jest tylko to, żeby w fstab były na nie namiary. //edit: poślizg... cały dzień się spóźniam pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Czyli naprzykłąd moja partycja NFTS to hda1 więc nazywam folder hda1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 hda1 to będzie pewnie partycja C widnowsa a nazwać ją możesz np. lepper albo giertych do wyboru do koloru byleby nazwa folderu z /mnt była zgodna z tą wpisaną w fstab! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Dobra tylko mam probelm z dostaniem sie do pliku grub.conf kiedy włacza pisze Brak prawa odczytu i własnie nie wiem jak sie na tego roota zalogować bo przez Terminal tez nie idzie ten sam komunikat To samo mam z każdym z plików i nie wiem co zrobić teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 jako root.... wyloguj się z konta i w ekranie logowania wpisz użytkownik: root a hasło takie jakie podałeś w czasie instalacji systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Kurde wszytsko zrobiłem jak wyzej i dalej ten komunikat Dokładnie zrobiłęm tak w folderze /mnt/ utworzyłem dwa foldery hda 1 i hda 5 odpowiadają one moim partycja Windowsa. Następnie otworzyłem fscb i dodałem kolejno: /dev/hda1/mnt/hda 1 ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5/mnt/hda 5 nfts ro,umask=0222 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi