kubast Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 to jest chyba dla fat: http://img107.imageshack.us/my.php?image=l...linux0090rw.jpg ale poczytaj może coś Ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Kurde wszytsko zrobiłem jak wyzej i dalej ten komunikat Dokładnie zrobiłęm tak w folderze /mnt/ utworzyłem dwa foldery hda 1 i hda 5 odpowiadają one moim partycja Windowsa. Następnie otworzyłem fscb i dodałem kolejno: /dev/hda1/mnt/hda 1 ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5/mnt/hda 5 nfts ro,umask=0222 0 0 Ma to wygladac tak: KATALOG/Z/URZADZENIEM KATALOG_MONTOWANIA ntfs ro,umask=0222 0 0 katalog z urzadzeniem to sa twoje /dev/hd* katalog do montowania mozesz utworzyc gdziekolwiek ale lepiej nie uzywac spacji w nazwach katalogow moze to byc np /mnt/widndows1 lub moze to byc /home/zenek/Desktop/windows666 wazne zeby w fstab te sciezki byly oddzieloe spacja i zeby instnial katalog montowania przed zamontowaniem Polecam ci zrobic takie linijki w /etc/fstab : /dev/hda1 /mnt/windowsC ntfs ro,umask=0222 0 0 musisz to robic jako root,w konsoli wygladaloby to tak: [uzytkownik]su - Password: [root] gedit /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Nie loguj się jako root w środowisku graficznym (przez ekran logowania). Narobisz coś i się zwali cały system. Wszystkie działania wymagające uprawnień roota lepiej wykonywać logując się w konsoli (terminalu) tak jak powiedział da_niel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi