Deerdance Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Witam. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkich . Mam następujący problem. Jestem szczęśliwym posiadaczem systemu FC5 i zaistniała potrzeba podpięcia tego systemu do domeny opartej na Windows 2003 Server. Googlowałem po necie i znalazłem następujący artykuł: http://www.linux-magazine.pl/issue/01/Linu..._domenieWin.pdf Czy oprócz tego rozwiązania w artykule istnieje jakaś inna możliwość podpięcia do domeny? Dziękuję z góry i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Czy oprócz tego rozwiązania w artykule istnieje jakaś inna możliwość podpięcia do domeny? a co Ci nie odpowiada w powyzszej metodzie? nie przerabialem tego tematu, ale wlasnie slyszalem o tej opisanej metodzie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deerdance Napisano Maj 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Ogólnie nigdy nie podłączałem linuksa do domeny więc może pokaże pliki konfiguracyjne. smb.conf ------------------- workgroup = d2201 encrypt passwords = yes dns proxy = no winbind uid = 16777216-33554431 winbind gid = 16777216-33554431 template shell = /bin/bash password server = server01.d2201.sec.pl netbios name = krzysiek realm = D2201.SEC.PL restrict anonymous = no domain master = no preferred master = no max protocol = NT ldap ssl = No server signing = Auto nsswitch.conf -------------------- passwd: files winbind shadow: files winbind group: files winbind hosts: files dns bootparams: nisplus [NOTFOUND=return] files ethers: files netmasks: files networks: files protocols: files winbind rpc: files services: files winbind netgroup: files winbind publickey: nisplus automount: files winbind aliases: files nisplus system-auth ------------------------ auth required pam_env.so auth sufficient pam_unix.so nullok try_first_pass auth requisite pam_succeed_if.so uid >= 500 quiet auth sufficient pam_krb5.so use_first_pass auth sufficient pam_winbind.so use_first_pass auth required pam_deny.so account required pam_unix.so broken_shadow account sufficient pam_succeed_if.so uid < 500 quiet account [default=bad success=ok user_unknown=ignore] pam_krb5.so account [default=bad success=ok user_unknown=ignore] pam_winbind.so account required pam_permit.so password requisite pam_cracklib.so try_first_pass retry=3 password sufficient pam_unix.so md5 shadow nullok try_first_pass use_authtok password sufficient pam_krb5.so use_authtok password sufficient pam_winbind.so use_authtok password required pam_deny.so session required pam_limits.so session required pam_unix.so session optional pam_krb5.so Podczas uruchamiania komendy: /usr/kerberos/bin/kinit [email protected] Otrzymuje opdowiedź: Cannot resolve network address for KDC in requested realm while getting initial credentials Plik resolv.conf wygląda następująco: generated by /sbin/dhclient-script nameserver 10.4.0.253 Adres serwera DNS się zgadza. Bardzo Was proszę o pomoc bo jest to dla mnie ogromnie ważne Dziękuję z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi