holonmic Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Witam wszystkich!!! Mam pewien problem. Chciałbym dostawać codziennie rano maila z logami znajdującymi sie na serwerze linux (FC2). Nie wiem jak sie do tego zabrać. Bardzo prosze o wskazówki jak można to najprościej skonfigurować. MH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Kiedyś gdzieś czytałem (ale teraz niepamiętam gdzie) co zrobić jak będzie występował interesujący nas wyraz np. alarm, żeby dostać meila z informacją o tym. A już sobie przypomniałem: to jest w książce: "100 sposobów na Linux" wydawnictwa Helion. (_niemam_ → nie mam) ORT jej teraz przy sobie więc nie mogę nic wpisać. Najwcześniej jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holonmic Napisano Maj 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Będe bardzo wdzięczny jeśli poszukasz tego. Bardzo mi na tym zależy!!! MH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 tail -1000 /var/log/messages | grep -v ALARM | mail -s "Poranne logi " [email protected] i wrzucić to do crona na 6 rano taki skrypcik można sobie ładnie dopracować przy pomocy: grep,sed,awk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Z tego co widzę to jest tu wpisane żebyś dostał ostatnie 1000 wierszy danego pliku. Można tą wartość zmianiać. Jak będzie samo tail to dostaniesz tylko 10 ostatnich wierszy. Przez grep można wyszukiwać różne wyrazy czy fragmenty tekstu. Jeżeli chcesz zobaczyć 10 pierwszych wierszy pliku to wpisz sobie head /var/log/messages i reszta podobnie Opcje danych poleceń możesz przejrzeć man head . Ja mam opisane przesyłanie tych fragmentów logów za pomocą innych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Z tego co widzę to jest tu wpisane żebyś dostał ostatnie 1000 wierszy danego pliku. Można tą wartość zmianiać. Jak będzie samo tail to dostaniesz tylko 10 ostatnich wierszy. bo to jesty tylko przykład generalnie są programy, które same analizują logi i przysyłają odpowiedniego e-maila: np: logcheck może wystarczy Ci jego zainstalować, jeśli są potrzebne inne informacje, to można napisać skrypty przy pomocy: tail, grep, sed, awk i wywoływać je z crona , wychodza naprawde fajen efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi