Sand-fly Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Witam ! Mam oto taki problem. Moj komputer jest podlaczony do servera i tak lacze sie z internetem. Server ma dosc duze dyski wiec host zalozyl mi na nim konto, na ktore moge sie zalogowac z konsoli w linuksie poleceniem : ssh [email protected] i potem podaje haslo. Moge nawet przegladac zasoby za pomoca MC , ale nic po za tym... Tzn. nie mam pojecia co moge tam robic ? Nie wiem jak wysylac tam pliki pozatym podobno moge go wykorzystac jako server FTP ( host podobno to odpalil na moim koncie ) Nie chcial bym im narazie zawracac tym glowy tak wiec prosze o wyjasnienia, aha ORT czy moge np. zainstalowac tam jakis program ktory np. bedzie mi pobieral jakis plik a ja poniej najwyzej zaloguje sie i go przerzuce na kompa do siebie ? Jezeli mozna to prosze o podanie z jakich narzedzie powinienem korzystac ... Dodam na koniec ze mam Fedore Core 5 z jadrem 2.6.16-1.2080_FC5smp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Sugestia: MLdonkey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 nie, nie mozesz tam nic instalowac, jesli masz konto zwyklego useerka to pewnie nic nie zdzilaasz ale: mozesz pobierac pliki np programe wget po drugie skoro laczysz sie na ten host przez ssh to mozesz pobierac z niego pliki przez scp, oprócz tego sprawdź czy możesz łączyć się z niego do siebie przez ftp, shh ( musisz mieć postawiony u siebie serwer ssh, ftp) mam kilka tego typu serwerów, wykorzystuje je do pobierania plików przez wget i ftp (krótkie skrypty, które automatycznie pobierają mi pliki a potem przesyłają e-maila o zakończeniu pobierania ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Witam ! Mam oto taki problem. Moj komputer jest podlaczony do servera i tak lacze sie z internetem. Server ma dosc duze dyski wiec host zalozyl mi na nim konto, na ktore moge sie zalogowac z konsoli w linuksie poleceniem : ssh [email protected] i potem podaje haslo. Moge nawet przegladac zasoby za pomoca MC , ale nic po za tym... Tzn. nie mam pojecia co moge tam robic ? A tylu ludzi chciałoby mieć darmowe konto shellowe Możliwości jest masa, ponieważ to nie Xserver stanowi serce systemu ale powłoka. Z czasem poznasz przydatne narzędzia. Nie wiem jak wysylac tam pliki Poczytaj o scp i sftp. Obsługa jest banalna. pozatym podobno moge go wykorzystac jako server FTP ( host podobno to odpalil na moim koncie ) gFTP jest takim programem, który dość przystępnie pozwoli ci na transfer plików. Nie chcial bym im narazie zawracac tym glowy tak wiec prosze o wyjasnienia, aha ORT czy moge np. zainstalowac tam jakis program ktory np. bedzie mi pobieral jakis plik a ja poniej najwyzej zaloguje sie i go przerzuce na kompa do siebie ? Na bank masz w shellu downloadera o nazwie wget. Jednak ten niezwykle pożyteczny i potężny w możliwości program nie przyspiesza ściągania. Dlatego ja do dużych plików używam programu axel, który działa podobnie jak DAP i takie inne, tyle, że jest mniej zawodny (wiem z doświadczenia). Nie ma go w repozytoriach, ale w necie możesz spokojnie znaleźć źródła i samodzielnie skompilować. Ściąganie możesz odpalić w konsoli w ten sposób, że jak na końcu linijki dasz znak &, to nawet po twoim wylogowaniu plik będfzie się ściągał. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 nie, nie mozesz tam nic instalowac, jesli masz konto zwyklego useerka to pewnie nic nie zdzilaasz ale: mozesz pobierac pliki np programe wget MLDonkey jest już skompilowany i wystarczy go uruchomić ./mldonkey(na przykład). Sądzę, że jeśli to nie jest jakieś ograniczone konto shellowe to może się udać. Ja na takim koncie ściągnąłem z emule 2 GB kursów 3DStudio max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Ściąganie możesz odpalić w konsoli w ten sposób, że jak na końcu linijki dasz znak &, to nawet po twoim wylogowaniu plik będfzie się ściągał. a nie lepiej w screenie? screen -S przykladowa_nazwa wget ...... wciskasz Ctrl + A + D i exit.... sciaganie leci dalej... przywracasz przez screen -r przykladowa_nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Maj 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Dzieki Panowie ;-) Zaraz sie biore do nauki , mam to konto juz ok. roku ale jeszcze nic na nim nie robilem ... Ale odkad przesiadlem sie na Linuksa to wzbudzilo moje zainteresowanie. A mam takie pytanie czy "axel" nie bedzie zamulal sieci ?? Bo beda sie denerwowac jak pingi skocza im do 1000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Axel ciagnie istotnie ile wlezie, wiec najlepiej popros admina, zeby ci przycial transfer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi