pawel_z Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 Chciałbym przechowywać różne dane na osobnej partycji. I teraz pytanie: czy linux pozwala na utworzenie nowej partycji np. /praca ? czy też może nie pozwala i trzeba by było stworzyć inną partycję typu np. FAT 16, 32 ? No i właśnie jaki typ byłby najlepszy i dlaczego? Z góry napiszę że te dane nie mogą być w /HOME, muszą być osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 Ja mam na dane osobną partycję i podmountowałem sobie ją do /mnt/sda6, i zrobiłem symlink na desktopie. Sprawdza się bardzo dobrze ;-) Może ktoś ma inna koncpecję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darx667 Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 zrob przy instalacji cos takiego: masz /home/nazwa uzytkownika(twoja)/nazwa partycji(np.praca) i robisz tak z innymi partycjami.po nazwie uzytkownika wpisuj nazwe partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 wg. FHS 2.3 partycje tymczasowe (tudzież takie, ktore nie są związane z funkcjonowaniem systemu → np. nie mają programów, plików konfiguracyjnych itp) powinny być montowane w katalogu /mnt. Zatem wdaję mi się, że pomysł z symlinkami jest bardziej prawidłowy (bo nie wiem czy lepszy). ;-) Jak kto woli. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Ok, pomysł z symlinkami mi się też podoba, ale jakiego typu powinna to być partcja? FAT czy jakaś linuksowa? I czy to w ogóle ma jakieś znaczenie, jeżeli nie będę miał innego sytemu oprócz FC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Moim zdaniem link dp partycji jest dobrym rozwiązaniem a ta druga wersja to raczej katalog a nie partycja. Wybór systemu plików należy do Ciebie,jeżeli będziesz używał tylko FC i nie masz zamiaru w przyszłości tego zmieniać to może partycja linuksowa ale gdybyś nagle kiedyś chciał zdradzić FC na rzecz Windy to może weź FAT32. Do partycji linuksowych pod windami to kiepsko ale może wtyczka do total commandera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi