Skocz do zawartości

Partycjonowanie

pawel_z

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przechowywać różne dane na osobnej partycji. I teraz pytanie: czy linux pozwala na utworzenie nowej partycji np. /praca ? czy też może nie pozwala i trzeba by było stworzyć inną partycję typu np. FAT 16, 32 ? No i właśnie jaki typ byłby najlepszy i dlaczego?

Z góry napiszę że te dane nie mogą być w /HOME, muszą być osobno.

Ja mam na dane osobną partycję i podmountowałem sobie ją do /mnt/sda6, i zrobiłem symlink na desktopie. Sprawdza się bardzo dobrze ;-)

Może ktoś ma inna koncpecję?

wg. FHS 2.3 partycje tymczasowe (tudzież takie, ktore nie są związane z funkcjonowaniem systemu → np. nie mają programów, plików konfiguracyjnych itp) powinny być montowane w katalogu /mnt. Zatem wdaję mi się, że pomysł z symlinkami jest bardziej prawidłowy (bo nie wiem czy lepszy). ;-)

Jak kto woli. ;]

Moim zdaniem link dp partycji jest dobrym rozwiązaniem a ta druga wersja to raczej katalog a nie partycja.

Wybór systemu plików należy do Ciebie,jeżeli będziesz używał tylko FC i nie masz zamiaru w przyszłości tego zmieniać to może partycja linuksowa ale gdybyś nagle kiedyś chciał zdradzić FC na rzecz Windy to może weź FAT32. Do partycji linuksowych pod windami to kiepsko ale może wtyczka do total commandera.