gwiazdor_online Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Witam, Poszedłem dziś do akademika mojego kumpla, aby zachęconemu zainstalować FC5. Jego komputer podpięty jest do sieci akademikowej poptrzez ethernet, a oprócz tego ma jeszcze w kompie dwie karty, przez które udostępnia net dwum kumplom z pokoju (dla każdego jeden interfejs) poprzez mostek w WinXP. Zapewniłem go, że pod FC nadal będzie mógł udostępaniać neta do podsieci. Instalacja FC5 poszła gładko. Nastąpił moment ustawień sieci. I się zaczęło... system-config-network zainstalował trzy eternety (dwa Realteki jako eth0 i eth1, w win dla podsieci i zintegrowany nVidia jako eth2, który podłączony był do sieci akademikowej). Przy próbie aktywacji eth2 wyrzuciło mi, że... nie ma takiego urządzenia. No to spokojnie wyrzuciłem wszystko, restart i poustawiałem ponownie. Tym razem sieciówka nVidia wylądowała na miejscu eth0. No teraz już wszystkie urządzenia działały. Nastepnie nie chciał się zmienić adres MAC. To jednak nie był największy problem, ponieważ nie chciała się spingować brama. Ponadto system-config-network starał się mi udowodnić, że adres już jest używany w sieci. Ustawiłem na próbę któregoś Realteka i próbuję spingować kompa bezpośrednio przyłączonego kablem. Ping nie odpowiada!!! Żeby nie było, to wszedłem na Win i przekonałem się, że wszystko działa dobrze, a wszystkie adresy są jak najbardziej poprawne. Pomyślałem, że może wyjme Realteki i na próbe pozostawię tylko jedną sieciówkę w komputerze. Tak zrobiłem i komputer kolegi z pokoju odpowiedział na pinga. Przepiąłem do karty kabelek od sieci akademikowej i próbuję pingowac bramę. Nie odpowiada Rezygnacja. Po przełączeniu się na XP okazało się, ze nie ma sieci w akademiku. Z pokoju obok powiedzieli, że od 5 minut. Zatem możliwe, że z jedną kartą by już wszystko chodziło. Jeżeli tak to dlaczego 3 karty stanowią taką zaporę... Czy ktoś mądrzejszy lub bardziej doświadczony mógłby mi coś doradzić? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Jeżeli tak to dlaczego 3 karty stanowią taką zaporę... Czy ktoś mądrzejszy lub bardziej doświadczony mógłby mi coś doradzić? tydzień temu postawiłem linuksika w pracy do testów - pracuje zamiast sprzętowego routera, ma 5 kart sieciowych dla pięciu testowych sieci i wszystko działa dlaczego u Ciebie nie zadziałało nie wiem. Zobacz co pokazuje polecenie dmesg. Postaw karty z konsoli (man ifconfig, man route) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Ok. Włożyłem spowrotem 3 karty, ale pozostawiłem tylko nVidię aktywną. Brama się pinguje, ale tylko ona. Cuda i dziwy... Poza tym FC to nie jest typowy Linux, bo ma pod względem sieci jakieś udziwnienia, w których się czesto nie mogę połapaći szukać po necie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 dlatego najlepiej posługiwać się konsolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Właśnie w Fedorze nie da się tylko konsolą Ttrzeba grzebać w dziwnych miejscach, że przypomnę sprawę niedawną z ip_forwarding. Nie ma to jak Slackware No ale to ma być dystrybucja dla kogoś, kto się przesiada z Win, a Mandrivy to ja mu przecież nie zainstaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi