stasio Napisano Lipiec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 Witam... mam mały problem choć pewnie to pestka w wykonaniu... potrzebuje na serwerze takie skryptu który bedzie sprawdzał raz na 30 sekund numer IP i w przypadku braku odpowiedzi monitorował go przez 30 sekund i wysłyała jakąś waidomośc że brakuje danego numeru w sieci... jak to zrobic prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Lipiec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 na UNB byl topic o rozlaczaniu neostrady jakos tak to powinno isc- jestem pod oknami i nie mam dostepu do manuali [20:58:43] <wstaszek> #!/bin/sh pinguj() { sleep $2 echo "$1 $2 $3" if [ $3 -gt 29 ]; then echo "Nie dziala" exit -1 fi st=`ping $1 -c 1 | grep 'packet loss' | awk '{print $6}'` if [ $st='100%' ]; then echo "nie dziala" ile=$[$3+1] pinguj $1 1 $ile else echo "dziala" pinguj $1 30 0 fi; } pinguj $1 30 0 [20:59:31] <wstaszek> Odpalanie ./skrypt ADRES_IP to jego, ale mi sie zdaje ze chyba sie daje ./skrypt ADRES_IP CZAS_OCZEKIWANIA POWTORZEN_PRZY_BRAKU_POLACZENIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasio Napisano Lipiec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 aha zapomiałem dodac ze jestem lekko zielonkawy :-) a dało by sie jakos to zrobićz żeby np wysyałał na winde wiadomość posłańcem? aha no i jak to tak wykonac od podstaw... przepraszam za moją zielonośc ale sie ucze jeszcze (_linuxa_ → Linuksa) ORT i czasem niektórych rzeczy nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velmafia Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 przepraszam za moją zielonośc ale sie ucze jeszcze (_linuxa_ → Linuksa) ORT i czasem niektórych rzeczy nie wiem... nie przepraszaj tylko sie ucz poszukaj na necie coś o skryptach w Linuksie żebyś wiedział w ogóle co robisz, tu masz coś o skryptach,ale poszukaj więcej a ten skrypt od restartu neo wygląda tak: #!/bin/bash IP=`/sbin/ifconfig ppp0 | grep inet | cut -d ' ' -f12 |cut -d ':' -f2` STATUS=`/bin/ping -c 2 -q $IP 2>/dev/null` CODE=$? PID='ps aux | grep pppd | grep root | cut -c 10,11,12,13 | tail -n 2| head -n 1' NOW=`date` if [ $CODE -gt 0 ]; then echo "$NOW Neo siadlo, restartuje pppd" >> /var/log/neolog kill -9 $PID sleep 10s /usr/sbin/pppd call ueagle-atm else echo $NOW Neostrada chodzi normalnie >> /var/log/neolog fi jak/jeśli coś się dowiesz o skryptach to powinieneś dać rade zrobić to co jest Ci potrzebne, jeśli nie dasz rady to napisz postaram sie pomóc aloha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi