mateusz.sz Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Witam! Jestem poczatkujacym uzytkownikiem FC 4. Ostatnio zauwazylem, ze Linux uruchamia sie znacznie wolniej, zwlaszcza na poziomie "Uruchamianie udev", oraz "Uruchamianie demona HAL". Moja konfiguracja sprzetowa to AMD Athlon 1700 XP, 512DDRam, Seagate Barracuda 80GB. Nic z systemem nie kombinowalem, ot tak zaczal sie znacznie dluzej wlaczac. Prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Sierpień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 Wylacz uruchamianie demona HAL poza tym sprawdz jakie uslugi mozesz wylaczyc http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedo...c4.html#service Poza uslugami sprawdz jak Ci pracuje dysk. Poszukaj informacji o poleceniu hdparm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz.sz Napisano Sierpień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 Dzieki! Zaraz sie tym zajme. A propo dysku, to faktycznie jest on uszkodzony. Mam na kompie 2 partycje: 1. Windows 2. Linux Na partycji Windowsa jest uszkodzony 1 sektor. Moze byc to przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 Na partycji Windowsa jest uszkodzony 1 sektor. Moze byc to przyczyna? mavik mial na mysli (tak sadze) ustawienia dysku - dma, wykorzystanie chache'u itp... Uszkodzony sektor na partycji z winda nie powinien przeszkadzac w pracy linuksowi, ale w najblizszym czasie prawdopodobnie poleca Ci kolejne sektory (tak to juz jest ) a moze nawet juz polecialy i to na partycji linuksa i nawet o tym nie wiesz... Ostatnio sporo bylo na forum o smartctl / smartmontools - poszukaj Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Sierpień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2006 exbros dokładnie to miałem na myśli . Jak kolega poszukał by informacji o hdparm-ie wiedział by. A ja w tej chwili nie mam czasu na tłumaczenie co i jak niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi