Skocz do zawartości

Windows Vista Prezentacja :d

mavik

Rekomendowane odpowiedzi

Windows będzie się jeszcze trzymał nawet po upadku MS. Po prostu zwykły zjadacz cheba myśli podświadomie, że jak komputer to musi być windows, albo nie będzie działać. A jak usłyszą nazwę innego OS-a, to pomyśli "a pewnie trudne". Także problem leży również w podświadomości ludzi.

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Podswiadomosc <_< ?? Masz racje ale nie tylko: nieraz kumplom mowie o linuksie, ale windows ich calkowicie rozleniwil i odebral zapal w rozwiazywaniu chociaz najdrobniejszych problemow. :(:(

Wiem bo sam kiedys taki bylem; do linuksa podchodzilem chyba z 10 razy gdyz byl za "trudny" (czyli ja za leniwy), az sie przemoglem i od 2 lat w tym OS`ie siedze i uzaleznilem sie teraz od linuksa. Na nim jest zawsze cos do roboty. :D:D

Ja się przerzuciłem na Linuksa po tym, jak "zawalił" mi się system Windows Millennium(tragiczny system).

Jestem ciekaw Visty - informacje o niej czerpię ze strony Winsupersite.com ale myślę, ze MS już tak załamał świat, że większość bajerów z Visty będzie w SP3 do XP...

Na nim jest zawsze cos do roboty

No nie wiem... Ja sobie FC zainstalowałem kilka miesięcy temu i od tego czasu praktycznie w niej nie grzebałem :) Mi się wydaje, że problem jest innej natury. Znaczy wydaje mi się, że Windows rozleniwia z innego powodu. Po prostu jeśli w Windows coś nie działa (a nie działa często) to ludzie go po prostu reainstalują - to jest w Windozie lek na wszytsko. Windows imho nie rozleniwia dlatego, że jest łatwy, przyjemny i zawsze działa - bo wszyscy wiemy, że jest wręcz odwrotnie ;)

Windows Millennium

Tia... Pięknie złożyli hołd nowemu tysiącleciu, nie ma co... :D

Stabilny jak... polamane lózko!

Przenies maly folder nawet na kompie-potworze, a on sie zawiesi :rotfl: .

--

@FedorA-RoM: tez tak robilem. kilka podejsc az wpadlem na dobra dystrybucje... i mam internet w koncu kablem, a nie siecia bezprzewodowa. mala zmiana, pomyslodawca brat.

Ja też długo przechodziłem.

Teraz jestem bardzo zadowolony i już więcej nie zainstaluję tego szajstwa.

A rodzina? Brat ma swojego kompa, a rodzice to dinozaury.

bo mnie krew zalewa jak widze bluescreen po 3-4 uruchomieniu windowsa od instalacji :/
Za przeproszeniem - to nie swiadczy o slabosci XPka, tylko jego administratora.

Wybacz - przy calym moim szacunku dla Ciebie i oddaniu dla spraw zwiazanych z Free, Open i linuksem - moj domowy XP smiga od 2003 bez reinstalacji i od kilku lat (bo nie chce powiedziec ze nigdy bo po prostu nie pamietam) nie widzialem BSODa.

Dodam, ze systemu uzywam nie tylko ja - takze moja zona, 8-latek i 3 latek (ktorego na swiecie nie bylo jak ten system instalowalem :D).

Kiedys juz to napisalem, ale powtorze (bo sam to wymyslilem i lubie ;))

System jest co najwyzej tak DOBRY jak dobry jest jego Opiekun

Najlepszy Linux nie wyreczy Administratora i lepszym (stabilniejszym, bezpieczniejszym...) systemem moze okazac sie najgorszy Windows przy jego odpowiednim poziomie wiedzy i umiejetnosci.

Wiec prosze tylko - chcac pokazac swoja sympatie dla linuksa nie popadajcie w skrajnosci i nie wypisujcie bredni, bo to czesto swiadczy nie najlepiej o Was a nie o krytykowanym systemie...

BTW - zeby porownac dwa systemy trzeba byc tak samo dobrym w obu z nich, a tak naprawde nawet lepszym w systemie ktory chce sie obrzucic blotem ;)

Pozdro

//===== edit =====

Ja jestem taki dinozaur, ale poki co nie pekam na robocie :D

Racja

Ja nienawidzę mojego Windows Millennium, ale po chyba juz 8 reinstalce nauczyłem się go tak obsługiwac, ze przy właczonym IE, Office i Visual Stdio komp pracuje powoli, ale stabilnie.

Kwestia wiedzy i nawyków pracy. Nie mam zamiaru wieszać psów na MS, bo nie mam po co. Jak sie komuś nie podoba, to niech zreygnuje i się przesiądzie. Jak takich będzie wiecej, to MS siądzie. Nie warto zwiastować "updaku imperium" i besztać MSD na kazdym kroku.

Za przeproszeniem - to nie swiadczy o slabosci XPka, tylko jego administratora.

Wybacz - przy calym moim szacunku dla Ciebie i oddaniu dla spraw zwiazanych z Free, Open i linuksem - moj domowy XP smiga od 2003 bez reinstalacji i od kilku lat (bo nie chce powiedziec ze nigdy bo po prostu nie pamietam) nie widzialem BSODa.

Dodam, ze systemu uzywam nie tylko ja - takze moja zona, 8-latek i 3 latek (ktorego na swiecie nie bylo jak ten system instalowalem :D).

Kiedys juz to napisalem, ale powtorze (bo sam to wymyslilem i lubie ;))

System jest co najwyzej tak DOBRY jak dobry jest jego Opiekun

Najlepszy Linux nie wyreczy Administratora i lepszym (stabilniejszym, bezpieczniejszym...) systemem moze okazac sie najgorszy Windows przy jego odpowiednim poziomie wiedzy i umiejetnosci.

Wiec prosze tylko - chcac pokazac swoja sympatie dla linuksa nie popadajcie w skrajnosci i nie wypisujcie bredni, bo to czesto swiadczy nie najlepiej o Was a nie o krytykowanym systemie...

BTW - zeby porownac dwa systemy trzeba byc tak samo dobrym w obu z nich, a tak naprawde nawet lepszym w systemie ktory chce sie obrzucic blotem ;)

Pozdro

//===== edit =====

Ja jestem taki dinozaur, ale poki co nie pekam na robocie :D

hmm... uważasz że nie potrafie dobrze adminstrowac OS'em? To czemu w takim razie moje Fedorka śmiga świetnie, a tylko ja z niej korzystam... XP wysypał mi się, a były zainstalowane na nim tylko sterowniki, office 2003, panda i kilka programów multimedialnych. Po 3-4 uruchomieniu przeze mnie windowsa wywaliło mi bluescreena i reset. System ma już 3 miesiące i zdarzyło mi się to tylko raz czy dwa razy. Faktem jest iż nie tylko ja korzystam (a korzystam bardzo rzadko) z winzgrozy, (główniej mój brat używa xp) ale nie sądze żeby ktoś w nim coś namieszał... Z win 2k nie mialem takiego problemu, w ogóle z tym OS'em nie miałem problemów oprócz jednego. Nie widział całego dysku (128 gb tylko a dysk mam 160gb - nie pomogła anwet instalacja win2000 od razu z SP4). to bym pewnie go dalej miał na twardzielu. Niestety musialem też przejść na xp przez brata który go zainstalował na siłę.

@exbros - nie zgodzę się. Ja nigdy nie lubiłem grzebać w systemie (pomijając Gentoo) i nie grzebałem (bez potrzeby) ani w XP'ku - jak go jeszcze miałem - ani teraz w FC.

W Windows jechałem na defaultach i w FC teraz też jadę na defaultach. W XP nie robiłem niczego poza instalacją gier i graniem w nie. I wieszał się nie miłosiernie po pierwszym miesiącu działania. A FC nie.

Tak więc nie można mówić, że system jest "tak dobry jak admin". Bo systemy porównuje się nie patrząc jak działają kiedy przegrzebie się w nich wszystko i wywróci dogóry nogami. Mam kumpla, zagorzałego Windowsowca i fana MS On właśnie mówi, że jak zrobi to, to i to, i doinstaluje to i tamto i będzie skanował i defragmentował dysk co jakiś czas to system działa jak marzenie. A ja mu na to "ok, ale mój działa i bez tego"!... Różnica pomiędzy Windows i Linuksem polega na tym, że aby Windows działał trzeba w nim pogrzebać. Doinstalować jakieś Norton System Works, Antywirusy, trzeba odpalać co jakiś czas defragmentację, coś tam w rejestrze robić, powyłączać niepotrzebne usługi. A Linuksa (na przykład FC) można zainstalować i zapomnieć. Jak te rakiety "fire and forget". I będzie działał. Nawet jeśli nie będziesz go update'ował (oczywiście to akurat tylko jeśli nie masz netu, bo inaczej zaczną ci szperać ;) ).

Więc Windows owszem działa, ale trzeba go podregulować żeby działał. Linuksa nie trzeba.

U mnie wlasnie sie dysk posypal, a raczej partycje. Nigdy nie róbcie fixmbr bez porzadnego oprogramowania do odzysku i naprawy dysków! Ale XP chodzil dobre 1,5 roku... Ale byl b. rzadko odpalany :rolleyes:

A najgorsza jest instalka nowego XP! Wszystko zje. Tylko, ze przez knoppixa sam sobie te partycje zjadlem... A zeby miec net, trzeba bylo najpierw XP..., bez backupu nie róbcie eksperymentów na dyskach!

U mnie właśnie się dysk posypał, a raczej partycje. Nigdy nie róbcie fixmbr bez porządnego oprogramowania do odzysku i naprawy dysków! Ale XP chodził dobre 1,5 roku... Ale był b. rzadko odpalany :rolleyes:

A najgorsza jest instalka nowego XP! Wszystko zje. Tylko, że przez knoppixa sam sobie te partycje zjadłem... A żeby mieć net, trzeba było najpierw XP..., bez backupu nie róbcie eksperymentów na dyskach!

heh... ja też tak mialem... zrobiłem fixmbr i posypały się partycje... na dwoch dyskach... jedynie Linux chodził... a dyski musiałem zerowac :/