Skocz do zawartości

Fedora Core 2 - Klaster ?

RobaK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Żaden z moich komputerów oprócz domowego niestety nie spłełnia wymagań do instalacji Fedory Core 2. Wpadłem na pomysł by połączyć kilka komputerów w klaster i dzięki temu wykorzystać moc obliczeniową/pamięć razem z tych powiedzmy 3 komputerów. Jeden główny komputer będzie miał Fedore na dysku, a reszta bedzaie podpieta do niego szeregowo (i nie bedzie miala ani dysku ani niczeglo innego, gdyz komputer nie musi ladowac sterownikoqw dfo szeregówki tak jak np. do sieciówki. Stąd moje pytanie - jak taki klaster skonfigurować na Fedorze? Dotąd takich rzeczy próbowałem na windzie, chyba 2003... i wychodziło.

Dodatkowy ram czy coś mogę pożyczyć żeby zainstalowqać Fedorkę ale top na 1 dzień, a kasy na ram nie mam :(

Pozdrawiam

• 1 month later...

Witam ,

Pomysł to jest moze i calkiem ciekawy , ale nie wiem czy dokońca wykonalny

należy pomyśleć o tym że w sumie FC 1 Udało mi sie zainstalować na P100 , { no może ramu dołożyłem na czas instlacji } , poczym skrzetnie wyjołem , zostawiając 24 mb .. i działa , router .. z tego całkiem fajny .

To w ten sposób zrobienie klastra bez dodatkowego oporogramowania ,

- chyba nawet tego nie umieszczają w Dystrbucji , jest nierealny .

ponieważ klaster , nie jest w 100% zgdony z komputerem o kilku procesorach .

nie wiem jak to jest rozwiązane w windowsach , czy istnieje przeźroczystość czy swoisty loadbalncing , pomiędzy maszynami { z widnows pamiętam że maszyny można było w jakiś sposób zdublować } ,

w każdym razie , śrdnio to chyba tak działa .. a raczej tego nie zrobisz.

Moze to malo polityczne "podpowiadac" ci o debianie , ale ja go na 486 zainstalowalem przy 16MB ramu (klastrami to sie nie zajmowalem - wiec z ciekawosci pochwal sie jak podpinasz) , nie bawilem sie w grafike na tym 486 , ale 15oMB to zajmowalo i sluzylo mi jako mp3 player w akademiku - nawet monitora nie mialem po instalacji (wszystko w ciemno z klawiatury chodzilo , ale przeciez mialo tylko grac nascie godzin na dobe)

Ciekawy masz pomysl , napisz cos wiecej o sprzecie :)

Pozdrawiam