Blez Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Witam! Posiadam Fedore 5 + KDE i jestem newbies. Z góry uprzedzam, że korzystałem już z funkcji szukaj ale nie znalazłem tego czego szukam. Mam mały(choć w moich oczach duży) problem z polskimi znkami. Rozpoczyna sie on w momenci edycji plików, zapisanych np. w Windowsie na partycji Fat32 lub NTFS. Wychodzi na to, że nie pojawiają mi się (_wogóle_ → w ogóle) ORT polskie litery, nawet pomimo zmiany kodowania(np. w KWrite). Czy można w jakikolwiek sposób rozwiązac ten problem? Tak wyglądają moje pliki: i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" keyboard KEYBOARDTYPE="pc" KEYTABLE="pl2" Problem jest szczególnie denerwujący przy wczytywaniu Tagów MP3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Jeżeli problem pojawia się tylko podczas edycji plików z innej partycji, to najprawdopodobniej, ta partycja jest źle podmontowana. Trzeba poprawić wpisy w pliku /etc/fstab Kluczę, ale moze zmień UTF na ISO? xorg.conf Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Jak ze znaczkami w terminalach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blez Napisano Sierpień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Znaczniki w terminalach są w porządku. Własnie chodzi o to, że jak sam stworze ten plik to wszystko jest w porządku jak najwięszkszym, tylko gorzej z odczytywaniem plików zapisanych wcześniej. A, i nie tylko, bo również jest problem z jakikolwiek plikiem z zewnątrz - ściągnięte z internetu, z drugiego komputera .Tak mam podpięte te dwa dyski: w fstab te dyski mam tak: /dev/hda1 /media/C ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /media/D vfat defaults 0 0 Chyba pomyśle nad kupnem dobrej ksiażki, żeby poznać to wszystko od podstaw, a nie tylko co i jak wpisać żeby mieć efekt, a w gruncie nie rozumiec mechanizmu. W xorg.conf mam identycznie. Hmm.. zobacze jak będzie z iso - dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 z tego co widzę, to nie masz w linijkach od windowsowych partycji informacji o kodowaniu po prostu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blez Napisano Sierpień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Żebym ja jeszcze wiedział jak to dopisać - ale juz sobie szukam A tak w ogóle to właśnie pobawiałem się w zmiane kodowanie w KWrite i tam wsszystkie polskie znaki działają przy: Zachodznioeuropejski CP 1250. Postaram sie chyba sam sobie z tym dać rade (bo to pewnie moje błędy lub ewentualna nieświadomość). Dzieki P.S. Poczytałem też, że nie warto na iso przechodzić, więc tego nie będę robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 CP 1250 to raczej środkowoeuropejskie. Zachodnio jest CP 1252. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blez Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 rafalzaq: no oczywiście, że środkowoeuropejskie .. o tym myslałem, a z rozpędu co innego wstukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi