Skocz do zawartości

Zablokowanie I Przekierowanie

mieszko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z wyswietleniem informacji w przegladarce dla zablokowanego uzytkownika. Apache jest skonfigurowany standardowo na porcie 80, skonfigurowalem rowniez wirtualny host:

NameVirtualHost xxx.xxx.xxx.xxx

<VirtualHost xxx.xxx.xxx.xxx>

ServerName *

DocumentRoot /home/www/blokada

</VirtualHost>

Konfiguracja przekierowania wyglada nastepujaco:

/sbin/iptables -A PREROUTING -t nat -p udp -s $ip -j DNAT --to xxx.xxx.xxx.xxx:80

/sbin/iptables -A PREROUTING -t nat -p tcp -s $ip -j DNAT --to xxx.xxx.xxx.xxx:80

#iptables -t nat -I PREROUTING -i $LAN -s $ip -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination xxx.xxx.xxx.xxx

#i podobne tez probowalem

gdzie $ip to adres IP osoby, ktora mam zablokowac i wyswietlic jej informacje. Przeszukujac Fora znalazlem wiele podobnych regul, jednak w kazdym przypadku mam ten sam blad. Po zablokowaniu przekierowanie dziala jak nalezy, strona informacyjna wyswietla sie w przegladarce. Po restarcie komputera, przegladarka wysyla zapytanie o DNS, niestety nie uzyskuje odpowiedzi i sesja wygasa - nie wyswietla sie komunikat. Gdy wpisze w url dowolny adres IP od razu wyswietla mi sie strona o zablokowaniu, w takim przypadku przekierowanie znow dziala. Probuje ten problem rozwiazac w rozny sposob, robiac przekierowania z pominieciem portu 53 i inne. Przerobilem juz wiele regulek zawsze uzyskuje to samo, stad wniosek ze problem lezy gdzie indziej? Na firewalu mam odplokowany port 53:

iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT

iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT

probowalem rowniez kilku innych kombinacji jednak bez efektu.

Jesli ktos mial podobny problem bardzo prosze o pomoc.

Dziekuje i pozdrawiam!

• 2 years later...

Witam, mam podobny problem i tez nie wiem jak go rozwiazac. Wszystko dziala ok i komunikat sie wyswietla jak jest podlaczony internet ale jak juz wylacze dostep do neta i zostawie tylko dostep po lan to juz wtedy przegladarka wyswietla blad ze nie moze znalezc serwera i nie przekierowuje na strone z komunikatem.