Mati_17 Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Witam Mam do administracji dwa komputery, swój (Fedora Core 5 oraz Win XP) i kuzynki (Win XP) no i gdy ona coś zwali to ja naprawiam to poprzez pulpit zdalny ze swojego kompa (Windows), ale ze niekiedy przełączanie sie z Fedorki na Wina jest męczace to chciałem zapytać czy jest mozliwe aby uzyskac dostep do komputera kuzynki z poziomu Fedory, no i gdy jestem u niej czy moge w analogiczny sposób sterowac z poziomu Windowsa Fedorą. Wiem ze do tego typu połaczen słuzy VNC, ale gdy próbuję u siebie odpalic usługę vncserver to wyswietla mi sie okienko ze serwer został uruchomiony pomyslnie ale usługa nie działa, i czy na kompie kuzynki trzeba tez umieszczać jakiegos klienta, albo serwer VNC. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 U kuzynki instalujesz VNC Serwer, natomiast klient do fedorki powinien byc juz zainstalowany, poszukaj w programach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Zainstalowałem u kuzynki pakiet VNC (klient i serwer), i udało mi sie połaczyć z Fedory do Windowsa, w druga strone tez sukces. Ale zastanawia mnie usługa vncserver na Fedorze, w usługach mimo że wyskakuje okienko że usługa została uruchomiona poprawnie to obok widnieje napis usługa zatrzymana, ale połaczenia przyjmuje cos takiego jak Krftb (System->Krftb) tam ustawiłem zeby przyjmował połaczenia na hasło, bez potwierdzenia i wszystko działa. Z fedory połaczenia na server VNC u kuzynki wykonuję klientem Krdc (Internet->Krdc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Zainstalowałem u kuzynki pakiet VNC (klient i serwer), i udało mi sie połaczyć z Fedory do Windowsa, w druga strone tez sukces. Ale zastanawia mnie usługa vncserver na Fedorze, w usługach mimo że wyskakuje okienko że usługa została uruchomiona poprawnie to obok widnieje napis usługa zatrzymana, ale połaczenia przyjmuje cos takiego jak Krftb (System->Krftb) tam ustawiłem zeby przyjmował połaczenia na hasło, bez potwierdzenia i wszystko działa. Z fedory połaczenia na server VNC u kuzynki wykonuję klientem Krdc (Internet->Krdc) Chyba miałeś na myśli krfb = "KDE Desktop Sharing". Znajduje się to w pakiecie kdenetwork. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenob Napisano Wrzesień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 poszukaj zrodel lub RPM-a z programem o nazwie rdesktop i bedziesz mogl sie cieszyc klientem zdalnego pulpitu na swojej fedorce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Październik 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 zenob: Jakkolwiek częściowo masz rację - rdesktop jest rewelacyjny, to jednak chyba się tutaj nie nada. Kolega chce mieć dostęp "instant", na istniejącą sesję, nie przez zalogowanie - a tu vnc w zupełności wystarczy. Poza tym, nie możesz zakładać, że na komputerze kuzynki jest XP Professional - Home nie posiada usługi zdalnego pulpitu (standardowo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi