malyd77 Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 witam Po kródce opisze swój problem. Kupiłem Laptopa Dell C600 na allegro z dyskiem 40 GB. Laptop pochodził sobie z XP ale po kilku dniach pokazały się Blue Scriny i sie rozsypał OS. Ponowne próby stawiania systemu nie powiodły sie. Zainstalowałem sobie FC 4 i odziwo wystartowała i jako tako działa. Niestety próby nagrania czegokolwiek do katalogu /home który stanowi odzielną partycję nie powodzą sie. Po prostu nie mozna niczego nagrać. Próba uruchomienia jakiejkolwiek systrybucji LIVE wyrzuca błedy dysku HDD. Moje podejrzenie to uszkodzenie dysku. Ponieważ (_linuxa_ → Linuksa) ORT znam słabo proszę o wskazówki jakiego narzędzia użyć pod FC4 aby gruntownie przebadać dysk pod względem Bad Block-ów. Z góry dzięki za wszystkie porady. Pozdrawiam Malyd77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McMonster Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Jak żadna dystrybucja Live nie działa, to spróbuj bootować system z jakiejś dyskietkowej dystrybucji. Potem możesz sprawdzić partycje z poziomu roota komendą: fsck /dev/hda1 Gdzie /dev/hda1 to sprawdzana partycja, jak chcesz listę partycji na dysku to fdisk -l Więcej informacji man fsck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malyd77 Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 wielkie dzięki idę sprawdzić swój hdd Malyd77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Livecd wyrzuca błędy dysku ?! Zacytuj. Pokaż zawartość /etc/fstab dotycząca zamontowanej partycji /home. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi