diaz Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 poleceniem yum install mysql zainstalowałem serwer mysql. Później się dowiedziałem że powinno być: yum install mysql-server więc i to zainstalowałem. Nie jestem pewien czy tak powinienem to zrobić, ale idziemy dalej.. Pod konsolą mogę się zalogować mysql - u root później pyta o hasło itd. i po zalogowaniu mogę wykonywać zapytania mysql bez problemu. Wszystko jest OK do momentu kiedy chcę połączyć się z serwerem mysql z poziomu skryptu php. Np skryptem: <?php DEFINE ('DB_USER', 'root'); DEFINE ('DB_PASSWORD', '**********'); DEFINE ('DB_HOST', 'localhost'); DEFINE ('DB_NAME', 'bartus'); $dbc = mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD); mysql_select_db (DB_NAME); ?> niestety nie łączy się... jak próbowałem zainstalować phpMyAdmina to dostaję komunikat że 'nie można było załadować modułu mysql i żebym zapoznał się z dokumentacją PHP' więc przeskanowałem plik php.ini ale nie znalazłem niczego (może przez nieuwagę) co by uniemożliwiało połączenie z serwerem mysql.. prosze o pomoc bo już nie mam pomysłu czego nie skonfigurowałem albo co źle zrobiłem, a na pewno ktoś z forumowiczów instalował kiedykolwiek mysql na FC... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 rpm -qa |grep mysql Masz php-mysql (albo mysql-php) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaz Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 juz rozwiazalem dzieki http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/Stant...eyPL.html#MySQL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi