Skocz do zawartości

Samba I Drukowanie, Lpd, Lpr, Cups

jumper19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Tym razem chcialem poprosic o porade dotyczaca printservera na FC4.

Cele: miec mozliwosc drukowania wylacznie z klientow, przy uzyciu drukarki HP LaserJet 2420d podpietej przez LPT na Fedorze Core 4.

Przyznam ze jestem troche skolowany, bo przesiadam sie z minidystrybucji FreeSCO jako router programowy, na ktorym tego typu usluga oparta byla na sambie i lpd. Czytalem natomiast ze lpd jest przezytkiem i cups go wyparl. Tak wiec przesiadajac sie na FC4 mam nastepujace watpliwosci:

• czy rzeczywiscie potrzebuje CUPS, jesli nie chce miec mozliwosci drukowania z Fedory?
  • czy jesli mam pliki lpr, lpq, lprm, ale nie mam samego lpd, to znaczy ze lpd jest zainstalowany, czy nie?
  • czy dobrze mi sie wydaje, ze lpd to zwykle przekazywanie gotowego pliku wydruku na drukarke, a cups umozliwia jeszcze jego utworzenie (do tego uzywa sterow foomatics)?
  • po co w smb.conf dwa wpisy: [printers] oraz [nazwadrukarki]. Czy z [printers] korzysta CUPS i nie wymaga dodawania poszczegolnych drukarek?
  • czy powinienem stworzyc filtr do drukarki, czy to nie bedzie potrzebne?
Poczatkowo chcialem postapic zgodnie z instrukcjami, jednak moja drukarka nie chciala dzialac. Uzywalem system-configure-printers-tui, podawalem: nazwe, model, sterownik, sciezke urzadzenia (/dev/lp0) a mimo tego wydruk strony testowej nigdy nie doszedl do skutku. Wspomne tylko, ze polecenie cat plik > /dev/lp0 powoduje wyplucie strony z zawartoscia pliku, z czego wnioskuje ze polaczenie miedzy drukarka a serwerem jest OK.

Skoro CUPS odmawia posluszenstwa, sprobowalem skonfigurowac wszystko "po staremu". CUPSa wylaczylem w chkconfigu, skonfigurowalem sambe, plik printcap (wklejam na koncu posta), na kliencie XP SP2 ustawilem drukarke lokalną o porcie \\ip\nazwadrukarki. Po stronie klienta drukoanie wyglada na prawidlowe (poza tym ze ostatni kilobajt przesyla sie paredziesiat sekund), natomiast drukarka nie drukuje. W katalogu wskazanym jako spool dla drukarki tworzy sie plik o nastepujacych atrybutach:

-rw-------  1 jumper users 62254 sie 14 11:19 smbprn.00000030.wI5MmJ

Malo tego, wykonanie polecenia:

cat smbprn.00000030.wI5MmJ > /dev/lp0

powoduje poprawne wydrukowanie pozadanej zawartosci, bez bledow, bez krzakow, zgodnie z ustawieniami preferencji drukowania klienta.

Tak wiec podejrzewam ze problem lezy gdzies na samym koncu. Zastanawiam sie tez czy fakt ze usluga lpd jakotaka nie istnieje nie jest powodem. Przyznam ze nie do samego konca rozumiem proces drukowania w tej konfiguracji, dlatego wiele rzeczy robie metodami prob i bledow :)

Nie widze zadnych konkretnych bledow w logach smbd.conf ani syslogu. Powinienem jeszcze gdzies szukac?

Wklejam konfiguracje (printcap i istotne kawalki smb.conf):

[/etc/printcap]
raw:\
    :rw:sg: \
    :lp=/dev/lp0: \
    :sd=/var/spool/ldp/raw: \
    :fx=flp:

hp|laserjet|HP LaserJet 2420d:\
    :lp:/dev/lp0:\
    :sd=/var/spool/lpd/laserjet:\
    :fc#0777:\
    :fs#06021:\
    :lf=/var/spool/lpd/laserjet/error:\
    :pl60:\
    :mx#0:\
    :sb:\
    :sf:\
    :sh:\
    :xc#07737:\
    :xs#040:

[/etc/samba/smb.conf]
[global]

workgroup = CIVX
   netbios name = ROUTER
   server string = Civx

hosts allow = 192.168.0. 127.

printcap name = /etc/printcap
   load printers = yes
   print command = /usr/bin/lpr -r -b -P%p %s
   lpq command = /usr/bin/lpq -P%p
   lprm command = /usr/bin/lprm -P%p %j
   printing = lprng
........
[printer]
   comment = All Printers
   path = /var/spool/samba
   browseable = no
   public = yes
   guest ok = yes
   writable = no
   printable = yes
[hp]
   path=/var/spool/lpd/laserjet
   printable = yes
   browsable = yes
   guest ok = Yes
   writable = no
   create mode = 0755

Dziekuje za cierpliwosc i prosze o wskazowki, dziekuje z gory

--

pozdrawiam

jumper

Nadal walcze i nie daje rady. Przeinstalowalem cupsa (yumem). Nadal nie drukuje stron testowych, mam wrazenie ze wrecz sie wiesza...

Gdy probuje drukowac z lprng, bez cupsa na drukarce typu "raw" (bo w koncu to windows odpowiada za strone sterownikowa), tworzy sie plik druku w spoolu (taki jak post wyzej). Zastanawiam sie czy jego prawa (600) sa nalezyte?

Moze ktos cos wie na ten temat?

--

pozdrawiam

jumper