diaz Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 mam zainstalowane 2 systemy: XP i Fedorę c. 5. , ale ostatnio po zainstalowaniu 'czegos' z FAQ (nie wiem dokladnie czego bo pare programow na raz instalowalem) mam w grubie wyświetlane 2 razy Fedorę # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,1) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.17-1.2157_FC5) root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.17-1.2157_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.17-1.2157_FC5.img title Fedora Core 5 root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img title Windows XP Pro rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 samo dodało się to: title Fedora Core (2.6.17-1.2157_FC5) root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.17-1.2157_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet initrd /initrd-2.6.17-1.2157_FC5.img domyślam się że nastąpiło to po instalacji http://faq.fedora.pl/#ntfs możliwe to jest? zauważyłem że bez znaczenia jest czy wybiore jedno z dwóch Fedor w grubie wiec czy moge z pliku grub.conf usunąć ten nowy wpis Fedory? albo mam teraz na pulpicie 'kosz' i 'śmietnik' a w nich te same plik :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 zauważyłem że bez znaczenia jest czy wybiore jedno z dwóch Fedor w grubie wiec czy moge z pliku grub.conf usunąć ten nowy wpis Fedory? Nowa Fedora to po prostu wersja wstajaca z nowym kernelem i nie jest to bez znaczenia (zupdateowal Ci sie) i raczej nie polecam usuwania tego wpisu... Yum tak ma w domyslnej konfiguracji (i bardzo dobrze), ze instalujac nowego kernela zawsze zostawia poprzedniego - nazwijmy to awaryjnie. Nastepnym razem na miejsce pierwsze (uruchamiane domyslnie) wskoczy Ci nowszy kernel, ten z miejsca pierwszego spadnie na pozycje 2 a ten drugi obecnie zniknie z listy wyboru. Nic nie musisz robic. Mam nadzieje ze to wytlumaczenie Ci wystarczy Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 A jeżeli bardzo Cię to denerwuje to wykonaj polecenie: yum list kernel Wyświetli CI się lista wszytskich dostępnych paczek z kernelami. Na górze listy będziesz miał Installed Packages. Wykonaj poelcenie yum remove kernel-cyferki W "cyferki" kopiując z terminala wersję kernela o mniejszym numerku ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaz Napisano Sierpień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 dzieki za odp, to wiele wyjasnia, w miedzyczasie wykonalem yum remove kmod-ntfs bo doszedlem do wniosku ze mi sie to nie przyda, (zamysl byl przetestowania) ale dwie Fedory mam w dalszym ciągu i nie wiem co zrobić z słowem: chcę cofnąć ten update fedory i mieć po staremu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2006 Cofać to nie ma sensu, bo usunąłbyś nowszy kernel. Jak nie chesz mieć dużego wyboru w postaci 2 jąder , to odinstaluj starszy. Ale co 2 to nie jeden, jeden się posypie, to będziesz miał zapasowy, a jak masz na początku jeden... wolę nie myśleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 zawsze mozna sie ratowac plytka z ubuntu, i przegrac kernela jako ratunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Można, ale jak jest początkujący to sprawi mu to wiele problemów. Lepiej zapobiegać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 slowem: chce cofnac ten update fedory i miec po staremuNie wiem czy nadal chcesz cofnac ten update i dlaczego chcesz miec po staremu, czy tez tlumaczenia kolegow wystarczyly by Cie od tego odwiesc? Dlaczego tak sie uparles na to cofanie? Masz ku temu jakis konkretny powod? Kazdy update to ulepszenia i poprawki majace wplyw zarowno na stabilnosc, (zwykle) szybkosc jak i bezpieczenstwo systemu, wiec to po prostu jest bez sensu... Gdyby po updacie kernela cos przestalo dzialac zawsze masz mozliwosc uruchomienia calego systemu ze starym kernelem (to ta bardzo pozyteczna funkcja yuma opisana wczesniej). Musisz tez wiedziec ze dwie Fedory w GRUBie to tylko 2 opcje startu tego samego systemu (z roznymi kernelami) wiec mozna powiedziec ze tracisz na tym kilkadziesiat MB, nie wiecej... No wiec jak - nadal chcesz cofac ten update? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaz Napisano Sierpień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 nie juz wojtekjs mnie przekonał w swoim poście że się to mija z celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi