krissssssssss Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 zainstalowalem wczoraj na notebooku fedorke core 2 instalacja przebiegla pomyslnie jednak po pierwszym uruchimieniu systemy, dysk jest podzielony na win xp i linux nie uruchamia mi sie wybor systemow tylko od razu startuje win xp moze ktos cos poradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 zainstalowalem wczoraj na notebooku fedorke core 2 instalacja przebiegla pomyslnie jednak po pierwszym uruchimieniu systemy, dysk jest podzielony na win xp i linux nie uruchamia mi sie wybor systemow tylko od razu startuje win xp moze ktos cos poradzi? podaj wiecej informacji: jaki bootloader? jaki podzial dysku? gdzie zainstalowany? jakie ustawienia bootloadera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krissssssssss Napisano Sierpień 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 podzielilem dysk na partycje jedna dla win xp ktory juz bym a osoba dla ext2 tak samo instalowalem na normalnym komputerze bylo bez problemu wszytsko sie odpalalo z mbr i wybow windows linux a jaki booloader to ja nie bardzo wiem, na normalnym komputerze mam wszystko w pozadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 Np. odpal 1 Cd Fedory w trybie linux rescue. Następnie "chrootnij" się na partycje z linem: chroot /mnt/sysimage i wydaj polecenie: grub-install /dev/hda Grub zainstaluję Ci sie w MBR - co prawda nie wiem jakie masz w nim wpisy - ale powinno być oki... Wszystko zostało opisane już na forum (ewentualne problem również ): jak się zalogować w powyższym trybie (bardziej szczegółowo, aczkolwiek powyzszy opis powinien Ci wystarczyć), jak również co powienieś mieć w grubie abyś odpalał np XP - jakby co to polecam opcję 'szukaj" pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krissssssssss Napisano Sierpień 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 witam zrobilem tak jak napisales po zresetowaniu komputera nie mam wyboru systemu tylko napis grub> i dalej nie wiem co mam zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 witam zrobilem tak jak napisales po zresetowaniu komputera nie mam wyboru systemu tylko napis grub> Pokaż zawartość pliku /etc/grub.conf. Pewnie coś tam jest nie tego ;-) Najlepiej dołącz też rozkład partycji (np. fdisk -l /dev/hda). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi