Skocz do zawartości

Sql - Fc5 - Problem Z Polaczeniem Z Zew. Sql`em

krzemo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czyli jak w temiacie a konkretnie:

Postawilem sobie serwer z FC5. Mam taki problem ze niby wszytsko mi pieknie chodzi poza tym ze mam baze mysql na innej maszynie i w zaden sposob nie moge sie z nia polaczyc tylko z tej nowej FC5 - komunikat bledu to:

Could not connect to the database.

Can't connect to MySQL server on '192.168.1.254' (13)

dla scislosci - zalozylem baze na tej FC5, przewalilem baze i po localhoscie smiga/

Teraz tak - na innej maszynie z FC3 - te same strony pieknie sie lacza z danym serwerm sql - wszystko w sieci lokalnej!- zero problemow?

Reguly na firewallu identyczne - a dla pewnosci z wylaczonym firewallem tez nie bangla.

Jakies rady?

Z góry dziekuje pieknie.

pozdrawiam,

krzemo

p.s.

Szukam na terenie warszawy jakiegos magika od (_linuxa_ → Linuksa) ORT - glownie Fedora ale i slackware moze byc. Oczyiwscie za kase - wszytsko do ustalenia.

Teraz tak - na innej maszynie z FC3 - te same strony pieknie sie łacza z danym serwerm sql - wszystko w sieci lokalnej!- zero problemow?

czy przypadkiem nie nalezy skonfigurowac mysql aby mogla łaczyć sie takze z innymi kompami? sa takie mozliwosci konfiguracyjne. zobacz np tu, w okolicy: "... Domyslnie tylko z localhost sa akceptowane polaczenia ..."

Ello,

Przmek - dzieki za odzew ale to chyba nie to - serwer sql zezwala na polaczenia z innych hostow - cos mi sie wydaje ze nowy php nie wspolpracuje ze starym sqlem albo w fc5 jest jakas blokada ktora nie pozwala na polaczenie php z zewnetrznym serwerem sql`a - nie wiem - stracilem juz nadzieje i chyba wroce do fc3 :)

pozdr

krzemo