Skocz do zawartości

Podczas Sprawdzania Systemu Plików Wystąpił Błąd

R_Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas uruchamiania się systemu pojawiła mi się taka informacja, i system niechce się włączyć...

Dzień wcześniej system wyłączył się poprawnie, więc czemu pojawił się ten problem ? nic nowego nie instalowałem a cała praca w systemie ograniczała się do włączonego Apacha, Bluehisha i Firefoxa...

Kiedy niczego nie formatując zajrzałem do /var/www/html/ niczego tam nie było... a powinno być! więc chyba ten problem spowodował usunięcie się danych znajdujących się w tym katalogu...

odpal jakas dystrybucje ratunkowa- pierwsza plytka instalacyjn, wpisz linux rescue

Nie ma takiej potrzeby, Uosiu.

@R_Przemek - wpisz tam hasło roota. Pojawi Ci się konsola z napisem (Fix file system) czy coś takiego. Potem daj:

e2fsck /dev/twoja_partycja_/

Postępuj zgodnie z tym, co będzie wypisywał na ekranie. IMHO wystarczy na wszytsko odpowiadać "Tak", ale lepiej czytaj ;)

Nie wiem. Wątpię, żeby przyczyną była "pustość" /var/www/html.

Jak dotąd jedyna taka akcja z jaką się spotkałem (poza tą) była spowodowana wyłączaniem kompa (na szczęście nie mojego :P) na twardo przyciskiem na listwie (don't ask... :P), ale wątpię, żeby i tu przyczyna była taka ;)