Skocz do zawartości

Poważnyproblem Zkopiowaniem Na Usb

grs_84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Czolgiem !

Probuje skopiować coś na mojego pendrive'a i sa z tym ogromne problemy.

Np. kopiuje ponad 200 zdjec z katalogu domowego, z partycji Ntfs, Fat32 itd

Za kazdym razem sprawdzam czy zdjecia sie zapisaly i faktycznie niby są. Wyciągam i właczam ponownie dysk i mam np 120 plików dobrych i całą reszte plikow ktore maja 0 bajtów.

Problem wystepuje tylko na linuksie.

Sądze ze ma to cos wspolnego ze sterownikiem NTFS-3G ale niepotrafie tego sprawdzić ewentualnie procka. on jest w 100% uzyciu podczas kopiowania.

Moze mi ktoś pomoc ze zlokalizowaniem powodu tej usterki ?? Ewentualnie podpowiedzieć czym moge sprawdzić poprawność dzialania procka/ systemu ?

Nie odmontowywalem w ten sposób.. Dysk sam sie montuje i sam odmontowuje jak go wyciagne.

Po wklepaniu

umount /dev/sdb1

Dioda dysku swieci, procek kreci zatem pliki sa 'dokopiowywane' i faktycznie to zadzialalo przy kilkunastu probach.

Ale mozesz mi pomóc w jakies konfiguracji, zeby pozbyc sie tego buforowania ?

Do tej pory bylo normalnie.. normalny hotplug, z automatycznym montowaniem, odmontowywaniem...

Ps kiedys mialem wpis w /etc/fstab i znajdowaly sie tam wszystkie urzadzenia, dyskietka, pendrive, teraz otwieram /etc/fstab i jakby nie moj plik... pusto glucho... jakby ktos wyczyscil go z wyjmowalnych urzadzen.

Ps Wielkie dzieki za pomoc do tej pory.

to normalna cecha systemow linuksowych- najpierw bufor w rami bo jest szybszy. dysk to zlo ostateczne i konieczne. jak chcesz to zmienic to musisz przepisywac jadro od nowa :)

co do fstab- moze kudzu cos namieszal? ja tam kocham manualke. mam fluxboksa, HAL bodajze wylaczylem, czasem korzystam z konquerora a moj fstab jest pelny od wpisow z user,noauto :)

Tylko ze do tej pory odbywalo sie to ekspresowo... kopiowalem wyciągalem i zadnych problemów nie bylo.. no cóż.. dzieki za odpowiedzi...

Chialem sprobować odmontować przez KwikDisk ale mam tylko bledy nie masz uprawnien do odmontowania /dev/sdb1 bla bla bla...

Nie mniej problem zalatwiony Dzieki wszystkim!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...