grs_84pl Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Czolgiem ! Probuje skopiować coś na mojego pendrive'a i sa z tym ogromne problemy. Np. kopiuje ponad 200 zdjec z katalogu domowego, z partycji Ntfs, Fat32 itd Za kazdym razem sprawdzam czy zdjecia sie zapisaly i faktycznie niby są. Wyciągam i właczam ponownie dysk i mam np 120 plików dobrych i całą reszte plikow ktore maja 0 bajtów. Problem wystepuje tylko na linuksie. Sądze ze ma to cos wspolnego ze sterownikiem NTFS-3G ale niepotrafie tego sprawdzić ewentualnie procka. on jest w 100% uzyciu podczas kopiowania. Moze mi ktoś pomoc ze zlokalizowaniem powodu tej usterki ?? Ewentualnie podpowiedzieć czym moge sprawdzić poprawność dzialania procka/ systemu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 a odmontowujesz urzadzenie? podstawa. to co widzisz na pasku postepu to swoje, ale to idzie do buforu w ramie, ktory stopniowo jest przenoszony na dyski. takze umount /dev/sdXY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Nie odmontowywalem w ten sposób.. Dysk sam sie montuje i sam odmontowuje jak go wyciagne. Po wklepaniu umount /dev/sdb1 Dioda dysku swieci, procek kreci zatem pliki sa 'dokopiowywane' i faktycznie to zadzialalo przy kilkunastu probach. Ale mozesz mi pomóc w jakies konfiguracji, zeby pozbyc sie tego buforowania ? Do tej pory bylo normalnie.. normalny hotplug, z automatycznym montowaniem, odmontowywaniem... Ps kiedys mialem wpis w /etc/fstab i znajdowaly sie tam wszystkie urzadzenia, dyskietka, pendrive, teraz otwieram /etc/fstab i jakby nie moj plik... pusto glucho... jakby ktos wyczyscil go z wyjmowalnych urzadzen. Ps Wielkie dzieki za pomoc do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 to normalna cecha systemow linuksowych- najpierw bufor w rami bo jest szybszy. dysk to zlo ostateczne i konieczne. jak chcesz to zmienic to musisz przepisywac jadro od nowa co do fstab- moze kudzu cos namieszal? ja tam kocham manualke. mam fluxboksa, HAL bodajze wylaczylem, czasem korzystam z konquerora a moj fstab jest pelny od wpisow z user,noauto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 nie tylko linuxowych, w wiadomo jakich systemach buforowanie tez jest uzywane... w Gnomie, wystarczy kliknac na ikonce pendriva i dac "odmontuj" i wszystko przebiega automatycznie, nie wiem jak jest w KDE, ale pewnie podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Tylko ze do tej pory odbywalo sie to ekspresowo... kopiowalem wyciągalem i zadnych problemów nie bylo.. no cóż.. dzieki za odpowiedzi... Chialem sprobować odmontować przez KwikDisk ale mam tylko bledy nie masz uprawnien do odmontowania /dev/sdb1 bla bla bla... Nie mniej problem zalatwiony Dzieki wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 No to klucznik zamyka klodke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi