jureczek Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Zainstalowałem i uruchomiłem na FC5 Apacha z PHP i Mysql. Wszystko hula przyzwoicie z małym wyjątkiem. Otóż po zapisie do tabeli w bazie danych i sortowaniu polskie znaczki (np. Ś, Ł) lądują w kolejności po W, czyli na końcu listy. Z moich poszukiwań w googlach wynika, że powinienem zmienić konfigurację Mysql (/etc/my.cnf). Próbowałem różnych opcji - rezultat jest taki, że wspomniane znaczki podczas sortowania i tak lądują nie tam gdzie trzeba. Ten sam skrypcik uruchomiony na komercyjnym serwerku działa jak trzeba. Może ktoś ma pomysł jak do tego podejść i rozwiązać mój problemik? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie! Mój my.cnf po (wielu) zmianach: [client] port = 3306 socket = /var/lib/mysql/mysql.sock default-character-set=latin2 character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets # The MySQL server [mysqld] port = 3306 socket = /var/lib/mysql/mysql.sock skip-locking key_buffer = 16K max_allowed_packet = 1M table_cache = 4 sort_buffer_size = 64K read_buffer_size = 256K read_rnd_buffer_size = 256K net_buffer_length = 2K thread_stack = 64K default-character-set=latin2 default-collation=latin2_general_ci character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets init-connect="SET NAMES latin2" language = /usr/share/mysql/polish/ # Don't listen on a TCP/IP port at all. This can be a security enhancement, # if all processes that need to connect to mysqld run on the same host. # All interaction with mysqld must be made via Unix sockets or named pipes. # Note that using this option without enabling named pipes on Windows # (using the "enable-named-pipe" option) will render mysqld useless! # #skip-networking server-id = 1 [mysqldump] quick max_allowed_packet = 16M character-sets-dir = /usr/share/mysql/charsets/ default-character-set = latin2 [mysql] no-auto-rehash # Remove the next comment character if you are not familiar with SQL #safe-updates default-character-set=latin2 character-sets-dir = /usr/share/mysql/charsets/ [isamchk] key_buffer = 8M sort_buffer_size = 8M [myisamchk] key_buffer = 8M sort_buffer_size = 8M [mysqlhotcopy] interactive-timeout Mysql wer. 5.0.22 Wynik polecenia 'locale' w konsoli: LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= Stronki, które realizują połączenie z bazą pisane w kodowaniu iso-8859-2 Polecenie echo mysql_client_encoding(); daje wynik 'Latin1'. Jeszcze raz z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi